Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Landstinget diskuterar värderingar

Publicerat tisdag 21 april 2009 kl 14.39

I dag och i morgon samlas tusentals landstingsanställda i Halland för att diskutera värderingar och ett av målen är att bemöta patienterna bättre.

Arbetsterapeuten Gertrud Jacobsson i Varberg menar att det är nyttigt även om man som hon har jobbat 25 år i vården.

– Bra vård har vi nu förtiden får man nog säga. Däremot behöver vi nog jobba mycket med bemötandet. Det är det som patienterna klagar på om de klagar på något.

Vad är det ni behöver jobba med när det gäller bemötandet?

– Jag tror att många upplever att de får för lite tid, att personalen är stressad och inte hinner lyssna. Just att man tar sig tid och lyssnar på problemen är väldigt viktigt.

Det så kallade värdegrundsarbete som pågår i Landstinget Halland går ut på att all personal ska diskutera värderingsfrågor så att de kan ställa in sin inre kompass när det gäller saker som respekt och ansvar men också humor och glädje, ett viktigt mål är att bemöta patienter och anhöriga på ett bra sätt.

Runt hälften av hela personalstyrkan är med på inspirationsdagarna i Varberg och Halmstad i dag och i morgon.

Men hur ska diskussionen hållas levande när den här satsningen är slut?  

Landstingsdirektör Catharina Dahllöf:

– Det är en väldigt viktig fråga. Det här ska inte vara en engångssatsning. Vi vill få in det här i det dagliga medarbetarskapet och ledarskapet. Likaväl som man följer upp lönekriterier ska man följa upp samtal om våra värderingar. Det ska ha en betydelse i varje medarbetares utveckling och i ledningen av verksamheten.

Hur gör ni det?

– Det är bara genom att ställa krav på att vi tar ansvar som ledare och medarbetare för att det här lever vidare. Jag tror att vi så småningom när vi själva känner vad det är som har betydelse kommer att fatta politiska beslut om hur vi ska hålla det levande, säger Catharina Dahllöf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".