Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Slam från Viskan inte farligt

Publicerat onsdag 10 juni 2009 kl 14.20

Det finns ingen orsak till oro över att det kan finnas mjältbrandssmitta i det slam som tas upp och läggs vid åkanten när Viskan muddras. Tidigare har Statens Jordbruksverk sagt att en möjlig smittkälla till mjältbrandsutbrottet i Veddige förra året kan vara vassgräs. Men skulle det vara fallet så är det ändå inte så farligt, enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

– Alltså så länge man inte äter slammet så tycker inte jag att det ska utgöra någon fara. Det är inte farligare att vistas i Halland i dag än vad det för ett år sedan bara för att vi vet att vi har haft mjältbrandssmitta. Det är inte så att man direkt smittas från jorden, säger statsveterinär Susanne Sternberger-Lewerin vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

Bakgrunden är att Statens Jordbruksverk, en annan inblandad myndighet, har sagt att en möjlig smittkälla till utbrottet av mjältbrand på en gård i Veddige i vintras kan vara vassgräs som skördats förra sommaren vid åbrinken, eftersom det fanns mycket jord i det fodret.

Hypotesen är då att kadaver kan ha grävts ned i åbrinken efter epidemin på 50-talet och smittsporer följt med via den jordiga vasskörden. Men även om det är så innebär muddermassorna ingen smittrisk, inte ens om de läggs på åkermark.

– Om det finns mjältbrandssporer i det här slammet så är det väldigt lite. Sprider man ut det på åkermark där man odlar så är det ingen fara eftersom det finns kvar i jorden. Däremot kan jag tycka att det är olämpligt att sprida det på betesmark där djur direkt ska gå och beta på den här jorden, trots att det ändå krävs en viss mängd sporer för att de ska bli sjuka så finns det ändå en viss risk där, fortsätter Susanne Sternberger-Lewerin.

Och om det jordiga vassgräset verkligen är smittkällan bakom utbrottet på gården i Veddige, det kan man inte få bekräftat, säger Susanne Sternberger-Lewerin.

– Nej, det går inte. Vi har tagit väldigt mycket prover på det hö som fanns kvar på gården och inte hittat något. Men det är verkligen som att leta efter en nål, eller i det här fallet, en bakterie i en höstack.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".