Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya frågor kring svininfluensan

Publicerat torsdag 23 juli 2009 kl 06.48
En sjuksköterska demonstrerar utrustningen för att ta prov för svininfluensa. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Svininfluensan väcker nya frågor när det gäller reseförsäkringen. Flera utländska flygbolag har skärpt kontrollen av passagerarna och de som flugit på plan med smittade personer kan hamna i karantän. Det innebär att någon som är frisk kan bedömas som en smittorisk vilket kan skapa svårigheter med försäkringen.

– I våra villkor så är det helt enkelt så att det måste vara påvisat att det är en sjukdom eller ett olycksfall för att försäkringen ska gälla. Det kan ju hamna i ett sådant läge om nu flygbolagen är väldigt strikta i sin bedömning att man får ställa kravet direkt mot flygbolagen. Men jag vet inte var de har inställning i frågan. Det är ju ett krav som resenären får ställa då. Och eftersom att det här är ganska så nytt, vi har ju inte drabbats av någon pandemi på bra länge, så är det mycket möjligt att vi får gå in och ta det i våra villkor i alla fall, säger Carl-Gunnar Andersson på Länsförsäkringar i Varberg.

Mycket är alltså osäkert när det gäller hur svininfluensan kommer att påverka resenärerna och deras försäkringar. På Folksam har man hittills haft några kunder i karantän på Cypern, men de har haft vissa symptom och därför täckts av hemförsäkringen. Men med striktare karantänsregler kan det bli mer svårbedömt.

– Hemförsäkringens reseskydd förutsätter ju att man drabbas av en akut sjukdom, inte att man är frisk. Så det är väldigt svårt att veta det här, det är första gången vi har haft den här typen av händelser. Man undrar ju om flygbolagen kommer ta sitt ansvar, säger Folksams Karin Yderling.

Hittills har förhållandevis få svenskar hört av sig till försäkringsbolagen, och förhoppningen är att massvaccinationer i höst stoppar en större influensaspridning, för en sån skulle bli dyr.

– Om det här sprider sig så blir det naturligtvis en ganska så stor påverkan. Vi har ett väldigt omfattande villkor när det gäller reseförsäkringar så att det blir ju stora kostnader vi får ta på just det momentet då, säger Länsförsäkringars Carl-Gunnar Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".