Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LAHOLM

Kritik mot djuromhändertagande

Publicerat onsdag 29 juli 2009 kl 15.30

Länsstyrelsen var för hård mot den lantbrukare i Laholm som fick sina 800 grisar omhändertagna av polisen. Det tycker Frank Östring från LRF:s omsorgsgrupp. Frank Östring var på gården på tisdagen och fick då se hur det såg ut i ett av stallen, det så kallade grisningsstallet. Han kan hålla med om att lantbrukaren inte tagit om hand om sina döda djur på rätt sätt, men i övrigt tycker han att såg allt normalt ut.

- Det var rent och snyggt i boxarna och ingen gödsel eller sådant, säger Frank Östring.

- Jag pratade med polisen och han sa att visst var där småbrister, men han såg inga tecken på vanvård i slaktsvinsstallet.

Men Länsstyrelsen kontrollrapport ger en helt annan bild. Länsstyrelsens djurskyddshandläggare kunde vid en snabb översikt av stallarna se flera döda smågrisar och slaktsvin och på gödselplattan låg slaktsvin som varit döda i upp emot en vecka.

Utanför slaktsvinstallet kände handläggarna lukten av kadaver och inne i stallet låg några döda grisar ihop med kroppsdelar. Vid en bedömning av de levande grisarna såg man att flera vara sjuka och hade skador som bölder, hältor, navelbråck och bristande hull. När distriktsveterinären hade bedömt grisarnas tillstånd fick 15 grisar avlivas. I tillväxtstallet fanns upp mot 700 grisar som hade bitskador å i boxarna låg 3 döda grisar.

I grisningsstallet hittade man totalt 118 döda kultingar och det var just det stallet som Frank Östring fick se. Antalet döda kultingar är enligt honom normalt, även om han kan hålla med om att det fanns en del brister i skötseln.

- Lantbrukaren har ju brustit i omhändertagandet av de döda djuren. De ska ju plockas väck dagligen och läggas i en container som sedan ska skickas till deponi.

 Hur tycker du att länsstyrelsen har skött det här?

- Man skulle kunna önska mer av både lantbrukaren och länsstyrelsen. Jag tror att man kunde ha löst det här på ett smidigare sätt i samråd med lantbrukaren och med hjälp av avbytare och fått det på fötter ganska kvickt, säger Frank Östring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".