Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kungsbacka

Dagmammor ersätts av datorer

Publicerat fredag 28 augusti 2009 kl 11.22
Nu satsar kommunen på datorer, samtidigt som de sparar på dagmammor. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Samtidigt som skolan och barnomsorgen i Kungsbacka tvingas spara stora pengar, bland annat på dagmammor, så vill politikerna låta varje elev få var sin dator på två av kommunens skolor.

När Kungsbacka tvingas spara stora pengar, bland annat på dagmammor, så föreslår ledande skolpolitiker att alla elever på högstadiet på Kullaviksskolan och på Smedingeskolan i Fjärås ska få varsin dator.

Anette Liedström-Hjorth är chef för Förskola och grundskola i Kungsbacka.

– Samtidigt som man sparar så måste vi också jobba med utveckling. Vi ser det som att vi måste anpassa vårt sätt att undervisa så att det överensstämmer med det naturliga sätt barn lär sig idag och det är genom datorn. Det går att minska andra kostnader om man har en mer datoriserad undervisning, säger Anette Liedström-Hjorth.

Samtidigt som de ledande skolpolitikerna i går la fram ett sparpaket för Kungsbackas skolor och barnomsorg, så föreslog de också att alla elever på högstadiet på Kullaviksskolan och på Smedingeskolan i Fjärås ska få varsin dator.

Det är ett försök som ska pågå i tre år och kanske utvidgas så att nya skolor tillkommer efterhand.

Stig-Ove Eriksson i Lärarförbundet är i princip positiv till utveckling på IT-området, bara inte just nu.

– Sämre timing får man leta efter. Det sticker verkligen i ögonen. Det handlar om cirka två miljoner kronor, samtidigt som det kommer att leda till uppsägning bland personal. De två miljonerna, de skulle räcka till att rädda sex till åtta lärartjänster och det måste vara mer värt.

Måste man inte för att kunna konkurrera med friskolorna kunna erbjuda datorer?

– Vi befinner oss i en konkurrenssituation om eleverna, men jag tror inte att datorer uppväger lärare. Utbildade lärare är den främsta tillgången man kan ha i en skola, det är vetenskapligt belagt. Om sedan knepen att locka elever till skolorna går ut på något annat så är det att slå blå dunster i ögonen på folk, säger Stig-Ove Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".