Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Större grupper hotar barnhälsan

Publicerat måndag 31 augusti 2009 kl 07.51
Mår bäst i små grupper.

Att antalet dagmammor krymper i länet är bekymmersamt ur ett hälsoperspektiv. Det säger chefläkaren för närsjukvården i Halland, Magnus Tenfält. I små-barnsåldern är vissa barn extra infektionskänsliga och de ska inte vara i stora grupper.

– Det är rätt många barn som är infektionskänsliga och har väldigt svårt att klara den miljön. Vi vet rent medicinska att varje ny barnkull som föds innehåller 12 till 15 procent av barnen som är mer infektionskänsliga. Det är i den här gruppen vi hittar öronbarnen, barnen med allergier och barn som får lunginflammation av förkylning. Ja, vi hittar barn som drabbas hårdare av infektioner och det beror bara på att de inte har mognat än i sitt immunförsvar, säger Magnus Tenfält, chefläkare för närsjukvården i Halland.

Även psykiskt finns det barn som inte mår bra i stora grupper, säger Magnus Tenfält.

I Kungsbacka ska alla kommunala familjedaghem sparas bort och i Halmstad går antalet kommunala dagbarnvårdare sakta men säkert ner. Minskad efterfrågan och avtal som inte är särskilt gynnsamma tros ligga bakom att dom nu bara är 25 stycken.

För att underlätta för privata dagmammor och pappor beslöt riksdagen i år om en barnomsorgspeng. Den fungerar som skolpengen och följer barnet till den verksamhet som föräldrarna väljer. I Halmstad öppnade kommunen för en sådan lösning redan för två år sedan men hittills har bara en dagmamma sökt F-skatt och startat privat i Halmstad.

Kanske blir intresset större bland de kommunala dagbarnvårdare som måste sluta i Kungsbacka. Men det finns också en osäkerhet, eftersom kommunen kan säga nej till privata alternativ om de påverkar den egna verksamheten negativt.

Läkaren Magnus Tenfält hoppas ändå på möjligheten för mindre barngrupper eftersom det är något han ibland ordinerar.

– Som läkare på vårdcentral får jag ge det rådet några gånger varje år därför att det är barn som ständigt blir sjuka. Och då är det en bra lösning, säger Magnus Tenfält.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".