Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halmstad

Landshövding besökte Andersberg

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 09.18

Igår var landshövdingen och besökte Andersbergs vårdcentral i Halmstad. Han ville ha svar på många frågor. Bland annat handlade det om svininfluensan och den kommande vaccineringen.

– Det här är ju en oerhört stor utmaning för oss i primärvården, att vaccinera alla våra listade patienter. Inte en gång utan två gånger. I ett område som Andersberg så skulle jag kunna tänka mig att vi måste fundera över och gå ut med en speciell information för att nå den här befolkningen vi har i området. I och med att man har en mångkulturell blandning och många språk som blandas i det här området. Så det kommer vi med största sannolikhet att göra, säger Magdalena Barkström är verksamhetschef på vårdcentralen:

Det finns människor som bor på Andersberg med svåra erfareneter från forna Jugoslavien, Irak eller Somalia. För att bearbeta dessa trauman är en förutsättning att sitautionen här i Sverige är så trygg som möjligt.

Att kunna försörja sig och sin familj är en nyckelfråga, men nära hälften av andersbergsborna har inget jobb. Däremot är de insatser som vården - i form av läkare och kuratorer - som primärvården kan erbjuda bra, tyckte landshövding Lars-Erik Lövdén efter besöket.

– Jag har fått en positiv bild av flera skäl, men framför allt två. Det finns en kontinuitet i personalgruppen och det är ju viktigt i en vårdcentral, särskilt i ett sånt här område. Det andra är att det verkar finnas en väldigt bred uppslutning bakom vårdcentralen, alltså den är populär att välja i det fria vårdvalet och det tyder ju på att det finns ett förtroende för vårdcentralen, säger Lars Erik Lövdén.

Halmstad fastighetsbolag har satsat mycket på att skapa en bättre boendemiljö. Nu handlar det om att ändra bilden av Andersberg, från problemområde till ett fungerande, modernt lokalsamhälle, säger HFABs chef Terje Johansson. Och han ser Lidls etablering på området som ett stort steg framåt.

– Det är ju faktiskt en kommersiell värdering av stadsdelen Andersberg. Det är kanske det viktigaste för ett lokalt centrum att man har en fungerande livsmedelsaffär, säger Terje Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".