Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förskönande beskrivning av kliniken

Publicerat fredag 4 september 2009 kl 16.34
Mats Eriksson

Efter de senaste veckornas konflikter vid sjukhuset i Varberg hänvisar landstingsstyrelsens ordförande Mats Eriksson nu till att medarbetarenkäter skulle visa att arbetsmiljön och ledarskapet blivit bättre det senaste året. Men en närmare granskning av medarbetarenkäten visar att medicinkliniken tvärtom har mycket dåliga värden när det gäller upplevd arbetsmiljö.

Och trots att enkäten gjordes för över ett år sedan har ingen på medicinkliniken fått ta del av resultaten, enligt Läkareföreningens ordförande Niklas Brywe.

– Det är ett tydligt område man borde jobba med, säger Mats Eriksson när P4 Halland visar honom arbetsmiljöenkäten för medicinkliniken.

Men hur kan du då säga att det är en bra arbetsmiljö på sjukhuset?

– Jag sa som sjukhuset som helhet. Och det är inte styrelsens sak att gå in på olika kliniker, det måste sjukhusledningen och den sjukhusstyrelse göra som är där.

Av svaren på arbetsmiljöenkäten som genomförts på medicinkliniken förra året framgår att de som svarat upplever en arbetsmiljö långt under det som anses acceptabelt. Enligt läkarföreningen har svaren gömts undan, och den återkoppling som utlovats i mars har uteblivit.

Ansvarig för enkäten och arbetsmiljön är sjukhusledningen. Men trots det fortsätter Mats Eriksson att tycka att sjukhuschefen Kristina Wallentin gör sitt jobb korrekt.

– Absolut. Sedan tycker inte jag att det bara varit uppenbara problem med Kristina Wallentin. Det har väl i så fall också varit uppenbara problem med några av de läkare som uttalat sig.

Hur menar du då?

– Jag kan ju konstatera att en del av det de har sagt, har väl inte överensstämt med verkligheten.

Vad säger då att den här arbetsmiljöförändringen som ni ska komma till nu kommer att leda till någon förändring, om det är så att man gör en arbetsmiljöenkät, men man bryr sig inte om att följa upp den?

– Det är väl möjligen den skillnaden att vi i styrelsen nu gått in och talat om att nu måste det göras. Som jag sa, varför det som har varit tidigare inte har lett till något resultat, det kan jag inte svara på, säger landstingsstyrelsens ordförande Mats Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".