Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Varberg

Snuskigt på krogar i Varberg

Publicerat tisdag 8 september 2009 kl 10.35

Många restauranger i Varberg klarar inte hygienen när det är mycket folk som vill äta samtidigt. Det anser miljö- och hälsoskyddskontoret som kontrollerade 16 restauranger en dag i början av juli.

De flesta levde inte upp till livsmedelslagstiftningen. En restaurang hade så stora problem att den fick en timme på sig att åtgärda avvikelserna och sedan kom inspektörerna tillbaka.

Vanliga problem var smutsiga eller trasiga städgrejor, att varor förvarades på golvet, och att personalen saknade hårskydd. Flera hade också alldeles för höga temperaturer i kyl och frys.

Framöver kan det bli aktuellt att förbjuda hantering av livsmedel direkt på platsen om man upptäcker grova överträdelser.

Och om en restaurang har för många gäster för att klara av hygienen, så kan myndigheten se till att minska antalet sittplatser.

En annan undersökning i somras visade att 24 av 27 matställen i Varberg hade för mycket bakterier i is och vatten från läskpistoler, något som miljö- och hälsoskyddskontoret tycker är alldeles för mycket.

En annan rapport visar att bara knappt vart tredje företag klarade en granskning av disk utan anmärkning. Hos de flesta hittades gafflar, tallrikar eller glas som var dåligt diskade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".