Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Varberg

Allvarligt med hygieniska brister

Publicerat tisdag 8 september 2009 kl 15.46

Stora hygieniska brister upptäcktes när 16 restauranger i Varberg granskades i somras.

Granskningen skedde till stor del på kvällstid när det var fullsatt. Miljö- och hälsoskyddschef Stefan Andersson tror att det är därför som hygienen var dålig.

– Den var bristfällig i många avseenden, säger han.

Sommarens granskning av krogar i Varberg skedde i samband med en så kallad krogsanering där även skattemyndigheten och andra myndigheter var med.
Därför blev det senare på dygnet än vanligt - och livsmedelsinspektörerna kunde se att många krogar inte riktigt pallar för trycket när det är många turister och andra gäster:

– Man missbedömer hur mycket personal man måste ha och hur mykt folk man kan servera, säger han.

Men även jämfört med tidigare krogsaneringar på kvällstid så tycks resultatet ha blivit sämre den här gången:.

– Jag tror nog att det var lite sämre än tidigare, säger Stefan Andersson.

Städredskapen är i dåligt skick, personalen saknar hårnät eller andra skyddskläder, och det ligger varor på golvet, på dom punkterna syndade nästan alla. Många hade också alldeles för varmt i kyl och frys.

– Ja, det är ju allvarligt för det är ett av de viktigaste parametrarna att man hanterar maten på ett sånt sätt att man skyddar konsumenten och det gör man inte om man har för hög temperatur., säger han.

Politikerna i miljö- och räddningsnämnden beslutade därför i går att oanmälda inspektioner ska ske mera på kvällstid.

– Vi ska sprida ut våra inspektioner. Inte göra dem bara på dagtid utan även på kvällen.

Hittar myndigheterna fler grova brister så kan man snabbt besluta att en restaurang måste dra ner på antalet sittplatser - eller till och med stänga helt - det var nära för EN krögare i somras:

– I något fall var det väldigt nära. Vi tvekar ju inte. Tycker vi att det är så dåligt att man inte kan garantera konsumenternas hälsa då är det vår uppgift att se till att stället stängs, säger Miljö- och hälsoskyddschef, Stefan Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".