Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Många mobbningsfall i skolorna

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 14.52

Hallands skolbarn har det jobbigare i skolan med mobbning och kränkningar än i de flesta andra län. Åtminstone är det bilden om man ser till antalet anmälningar till Barn- och elevombudet -  BEO.

Dagen efter att BEO krävt Halmstad kommun på det rekordstora beloppet 307.000 kronor i  skadeståndet för att en liten pojke som under hela lågstadiet tvingats stå ut med grov mobbning  beklagar alla och lovar åtgärder.

– Vi tar mycket allvaligt på kritiken och beklagar verkligen att eleven fått uppleva det här, säger Karin Lundberg som är ny rektor på den aktuella skolan sedan i våras.

– Vi har vidtagit åtgärder och säkerställt arbetet så att det blir tryggt och säkert för alla barnen på skolan. Vi började redan i våras och vi har intensifierat arbetet under höstterminen. All personal är involverad.

På frågan om hon kan garantera att inget barn ska behöva uppleva en liknande kränkning svarar Karin Lundberg.

– Vi gör allt för att säkra en barnens trygghet på skolan.

Ansvariga politiker och förvaltningschef kommenterar via pressmeddelanden hur allvarligt de tycker det är att pojken under hela lågstadiet tvingats stå ut med att dagligen bli förolämpad och blivit slagen också i klassrummet. Under två år var det ingen vuxen som gjorde något. Den utredning som då företogs på skolan ledde inte till att kränkningarna slutade.

Pojken är inte ensam. Förra året kom 20 anmälningar om kränkande behandling från Halland. Därmed hamnar länet på femte plats på den tragiska listan. Fler anmälningar hade bara Västra Götaland, Stockholm, Skåne och Uppsala län med en anmälan mer än Halland. Tittar man på statistiken över antalet anmälningar fördelat per 10.000 invånare så hamnar Halland också högt eller på en sjätte plats av alla län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".