Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halmstad

HFAB följer inte bullergräns

Publicerat måndag 12 oktober 2009 kl 07.37
HFAB skyller bullret på trafiken. Foto: Erik G Svensson/Scanpix.

Halmstad kommun hotar med böter mot sitt eget bostadsbolag om det inte gör något åt de allt för höga bullernivåerna i en lägenhet i Halmstad. Halmstads Fastighets bolag har hittills vägrat att göra något åt problemet och ifrågasätter istället Socialstyrelsens normer för hur det får bullra.

– Det är främst bussar och tåg men också vanlig trafik som går förbi. På fredagar och lördagar störs vi av folk som är på väg till krogen på nätterna, berättar Carina Haraldsson bor i den aktuella lägenheten på Fredsgatan tillsammans med Phillipp Seuffer.

– Vi bor längst upp i huset och ljudnivån här är högre än i de nedre våningarna i och med att ljudet studsar mellan husväggarna.

I april vände sig Phillipp Seuffer till HFAB, men fick inget gehör för klagomålet. Han kontaktade då kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning. Förvaltningen gjorde en mätning som visade att bullret ligger på 35 dBA , medan Socialstyrelsen riktlinjer säger 30.

HFAB skyllde då på trafiken och att det kanske skulle vara någon annan som skulle bekosta ljuddämpande fönster.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen krävde i augusti att HFAB ska göra en utförligare bullerundersökning i lägenheten. Men HFAB har svarat att i stadsmiljö kan "det inte anses rimligt att ställa krav på 30 dBA som gränsvärde".

– Vi har aldrig krävt att det ska vara tyst som på landet. Naturligtvis har vi en viss bullernivå när man bor mitt i stad och det är vi också  beredda att leva med, säger Phillipp Seufer.

Nu kräver än en gång miljö- och hälsoskyddsförvaltningen att HFAB gör en bullermätning i lägenheten på Fredsgatan. Om värdet överstiger Socialstyrelsens riktlinjer ska bostadsboalget tala om hur oljudet ska minskas. Gör man inte det blir utgår ett vite om 25 000 kronor per månad som åtgärderna dröjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".