Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenskt kött säljer mer

Publicerat måndag 12 oktober 2009 kl 16.01
Vi köper mer svenskt.

Det säljs mer och mer svenskt kött i butikerna. Det visar en undersökning som Statistiska Centralbyrån presenterar i dag.

Första halvåret i år var 63 procent av allt kött vi handlade svenskt, vilket är nästan tio procent mer än förra året.

Köttmästare Per-Åke Wilhelmsson i Veddige är säker på orsaken.

– Allt importerat nötkött försvann i princip samtidigt som det blev importförbud på den brasilianske oxfilén. Det har gynnat det svenska köttet. Folk vill ha svenskt kött.

Men det danska grisköttet säljer väl?

Det är priset som styr där, den danska fläskfilén är så betydligt mycket billigare än den svenska. Men tidigare sålde vi mer danskt än svenskt, men nu säljer vi kanske 50-50, fastän den svenska fläskfilén nästan är dubbelt så dyr.

Är svenskarna inte så priskänsliga längre?

– Nej jag tror att vi är mer kvalitetsmedvetna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".