Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halmstad

Åsiktsregistrerad kämpar vidare

Publicerat tisdag 13 oktober 2009 kl 06.58

För tre år sedan beslutade Justiekanslern att de som blev åsiktsregistrerade på 70-talet har rätt till skadestånd av staten för kränkning. Men alla får inte det.

År 2000 fick Stefan Johansson från Halmstad veta att han blivit åsiktsregistrerad. Sedan dess har han kämpat för att få skadestånd.

– Men det blev avslag med motiveringen att någon större skada inte skulle ha skett. Jag vet inte hur de kan bedöma det, säger han.

Stefan Johansson var ordförande i Halmstad Vietnamkommité i slutet på 60-talet och därefter ordförande för Kommunistiska förbundet Marxist-Leninisterna, KFML.

Han var aktiv och skrev insändare till lokala tidningar och Säpo såg honom som ett hot mot Sveriges säkerhet vilket gjorde att de började lagra information om honom. Han blev åsiktsregistrerad.

– Jag tycker att det är både kränkande och odemokratiskt att man registrerar människor för deras åsikter. Det hör inte hemma i ett land som vårt, säger Stefan Johansson.

Säpo åsiktsregistrerade personer ända fram till 1998, och 2006 beslutade Europadomstolen att Sverige kränkt de personer som blivit registrerade.

En av konsekvenserna med att bli registrerad var att man utan förklaring kunde bli nekad vissa anställningar. Om Stefan Johansson blivit nekad arbete på grund av sin politiska åsikt vet han inte, men Justitiekanslern menar att så inte är fallet, och det är därför han inte fått något skadestånd. Men skam den som ger sig, menar Stefan Johansson.

– Jag driver det här vidare och har begärt att få resning. Det har kommit ytterligare ett svar från regeringskansliet där de skriver att de överlämnat det här till Säpo och Justitiekanslern för ny bedömning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".