Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Varberg

Stopp för Getteröns flygplats

Publicerat fredag 23 oktober 2009 kl 16.17

Uppdaterad 16.20
Länsstyrelsen förbjuder den asfaltering på Getteröns flygplats som var tänkt att öka säkerheten vid start och landning. Getteröns flygklubb och kommunen har varit överens om att utföra asfalteringen, och är idag förvånade över Länsstyrelsens beslut.

Getteröns flygklubb och Varbergs kommun har sedan i våras varit överens om att utföra asfalteringen, och är idag förvånade över Länsstyrelsens beslut.

Förbudet motiveras med risken för inverkan på Getteröns Natura 2000-område, och det gäller tills en särskild prövning gjorts enligt Miljöbalken, en prövning som i så fall Varbergs kommun får göra.

Bengt Melkersson, tidigare flygledare vid Varbergs frivilliga flygkår säger att man inte haft några signaler om att ett tvärstopp för planerna.

– Vi hade uppfattat det som att vi hade alla med oss bakom det här. Det är ett flygsäkerhetshöjande arbete det här så det är ingen ändring i verksamheten, man kan se det som en underhållsåtgärd. Att man vill åtgärda fältytan och göra den hårdare så att man vet vad man rattar sig efter. 

Handlar det om att kunna öka flygverksamheten?

– Nej, vi kommer att behålla den som den är. Det är rent personsäkerhetsmässigt, säkerhetshöjande.

Kommunen har sagt att man skulle ställa upp med 1,5 miljoner, och sedan att bland andra företagare skulle ställa upp, finns det ett intresse från företagare att sponsra flygverksamheten?

– Ja, det gör det. 46 och 69 tillfrågade företag har skrivit på att de är beredda på att satsa pengar.

Sätter det här beslutet stopp för det här arbetet?

– Det har vi inte hunnit sätta oss in i, och jag vet inte hur företagarna reagerar på detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".