Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Risk för dyrare tågresor

Publicerat tisdag 27 oktober 2009 kl 06.50
Biljetterna kan bli dyrare i Halland. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Det ska bli dyrare att köra tåg på järnvägsspåren genom Halland, och tågen får betala en särskild tågtull för att köra in i och ut ur Göteborg i rusningstrafik.

Banverket vill ta betalt på ett nytt sätt av företagen som kör tåg, och det kan drabba resenärerna, tror Hallandstrafikens vd Rolf Persson.

– Naturligtvis finns det en risk att samhällsnyttotrafik, sådan trafik som vi företräder, kan få oönskade ökade kostnader. Vi driver framför allt mycket trafik under högtrafiklägen. Vi är till i första hand för att ge arbets- och skolresor bra förutsättningar och det här kan leda till att våra kostnader ökar och att vi måste justera våra resenärers priser.

Från 2011 ska det kosta pengar att köra tåg till eller från Göteborg i rusningstid. Ungefär 300 kronor per tåg enligt det förslag som Banverket nu har skickat ut på remiss.

Och den kilometeravgift som Banverket tar ut för att köra på spåren ska bli sex gånger så hög som i dag på de stora banorna såsom Västkustbanan. I dag kostar det lika mycket oavsett var i Sverige spåret finns.

Nu när persontrafiken på tåg avregleras så har Banverket fått regeringens välsignelse att inom några år totalt sett ta dubbelt så mycket betalt för sina tjänster och ha olika priser på olika sträckor.

– Det är viktigt att de som kan tjäna bra på att nyttja vissa järnvägssträckor vid vissa tider också i högre utsträckning är med och betalar ett högre pris. Det blir mer rättvist så, säger Anders Svensson, som arbetar med prissättningsfrågor på Banverket.

Så den som vill ha en billig tågbiljett kanske måste omvägen via Borås istället?

- Det hänger på vilka beslut som järnvägsföretagen eller dagens trafikhuvudmän kommer fatta framöver, säger Anders Svensson, som inte är övertygad att tågbiljetterna kommer att bli särskilt mycket dyrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".