Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Kritik mot två sjukhusstyrelser

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 05.49

Det ska finnas två styrelser för Hallands båda sjukhus. På måndagen fattar landstingsstyrelsen beslut om hur den politiska organisationen ska se ut när Region Halland tar över sjukvårdsansvaret.

Landstinget och Region Halland ska bli ett nästa år. Därför ska landstingsstyrelsen redan på måndagen besluta om hur man politiskt ska organisera sig inför framtiden framför allt inom sjukvården. Det har man redan gjort när det gäller själva verksamheten där de båda stora sjukhusen hamnar under en och samma chefsfunktion. Men trots det föreslår nu landstingsstyrelsen att man ska ha separata styrelser för sjukhusen. Ingeborg Oleni landstingspolitker för SPI är mycket kritisk till förslaget.

– Det är ett märkligt förslag därför att det har arbetats länge för att få en lösning för en enad organisation på tjänstemannasidan. Jag tycker att man lyckats väldigt bra med en gemensam chef för de båda sjukhusen. Sedan kommer ett förslag men en delad politisk organisation när det gäller sjukhusen. Det är mycket märkligt och jag har aldrig hört talas om i en organsitationsuppbyggnad att man har två strukturer på nivåerna.

Det kommer att  kosta mer bland annat därför att de gemensamma cheferna för de båda sjukhusen hela tiden måste arbeta mot två politiska nämnder i stället för en.

– Dessutom sitter det fler politiker än nödvändigt - politiker som ska ha sammanträdesarvoden och reseersättningen, säger Ingeborg Oleni.

Mats Erikssom, moderat ordförande i landstingsstyrelsen, säger att det blir färre politiker i den nya organisationen jämfört med i dag. Och i politiken måste man kunna komma överens.

– När man gör en uppgörelse så landar man i en kompromiss, säger han.

Mats Eriksson tycker att det finns en fördel med att ha två styrelser för sjukhusen.

– Det finns ett närhetsperspektiv mot invånarna och skulle man slå ihop allt till ett får man omedelbart en diskussion om vinnare och förlorare, säger han.

På måndagen ska landstingsstyrelsen bestämma vilken organisation man ska ha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".