Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skyddsjakt accepteras av äldre

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 13.12

Stödet för skyddsjakt på vilda djur är större på landsbygden än i städerna. Likaså är äldre personer mer förstående till att kontrollera djurbestånden än vad de yngre är.

Det framgår i en attitydundersökning av forskaren Daniel Isaksson, på zoologiska institutionen vid Göteborgs Universitet.
I hans avhandling finns en mätning av svenskarnas inställning till skyddsjakt - och mätningen visar att det finns ett stöd för det, förutsatt att jakten räddar andra hotade arter eller bidrar till att minska risker i trafiken.

Men vår tolerans för jakt gäller inte alla arter. Exempelvis vill vi inte ha skyddsjakt på rovfåglar, grävling eller räv. Däremot är det okej att jaga kråkor, minkar, måsfåglar och faktiskt också varg. Av de 1800 personer som svarat på frågorna vill nästan var tredje se skyddsjakt på varg.

– Ja, så att vi begränsar vargen på något sätt. Nu skedde ju den här undersökningen innan den senaste skyddsjakten, det hade varit intressant att göra om den efter och se om synen på det här har förändrats. De flesta tycker nog att vi ska ha varg men att på något sätt så ska den ändå regleras, säger Daniel Isaksson, forskare på Göteborgs Universitet.  

Undersökningen visar att acceptansen för skyddsjakt tycks öka med stigande ålder. Den visar också att stödet är starkast på landsbygden, något som också andra undersökningar visar. Daniel Isaksson tror att det är viktigt att informera om varför man bedriver skyddsjakt och på vilka djur.

– Blir det protester så kan det ju tänkas att man måste välja metoder som en biolog kanske inte tycker är den allra bästa. Det gäller ändå att ta hänsyn till även vad allmänheten i övrigt tycker, framförallt i tätortsnära naturreservat exempelvis, säger Daniel Isaksson, forskare på zoologiska institutionen vid Göteborgs Universitet.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".