Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halmstad

Unga har satts under lupp

Publicerat onsdag 27 januari 2010 kl 16.39
Keivan Adibi, Mixhen Zeqiri och Timmy Johansson går i nian på Brunnsåkerskolan. Foto: Johan Davidsson/SR Halland

I en omfattande undersökning, kallad just LUPP, har ungefär 2000 elever i åttonde klass och andra klass på gymnasiet svarat på frågor om hur de upplever sin livssituation.

Bland de positiva sakerna kan man se att de allra flesta mår bra och ser ljust på framtiden. Däremot kommer varningssignaler när det gäller mobbning i skolan och via sms och nätet. Var femte kille i åttonde klass uppger att de har mobbat någon. 

– Jag blev inblandad för att det var en kille i min klass som var lite utanför och jag gjorde ingenting för att hjälpa till med att få in honom, så på så sätt var jag nog delaktig.

– Jag var nog den som gick och mobbade kanske, säger Mixhen Zeqiri och Keivan Adibi som går i nian på Brunnsåkerskolan.

Luppundersökningen har gjorts i samarbete mellan Halmstads kommun och myndigheten Ungdomsstyrelsen. Frågor om bland annat fritid, politik, skola och trygghet har ställts till 80 procent av åttondeklassarna och de som går i tvåan på gymnasiet. När det gäller mobbningen är det stor skillnad mellan gymnasiet och högstadiet. I gymnasiet upplever 90 procent av eleverna att det är en bra stämning i skolan. I högstadiet tycker bara 60 procent det. Och där är ocskå mobbningsproblematiken större.

– Ser man lite allmänt är det ungefär en tredjedel som tycker att mobbning är en problematik på skolan i årskurs åtta. Ungefär 15 procent har blivit mobbade eller utfrysta de senaste halvåret. Och en femtedel av killarna i åttan har mobbat någon eller utfryst andra, säger Pernilla Thornberg-Berner, folkhälsostrateg i Halmstads kommun somo har samordnat arbetet med Lupp.

Hälften av tjejerna som har känt sig mobbade uppger att det sker på nätet eller på telefon. Sanna Johansson och Kimberly Cicek går i åttan på Brunnsåkerskolan. De märker ingen mobbning bland tjejer på skolan. Däremot ser de mobbningen när de sitter framför datorn.

– Om man lägger upp bilder på sig själv kan man kommentera elaka kommentarer på deras bilder.

Är det vanligt?

– Ja, det är det. Det är kränkande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".