Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Kött i butiker kan sprida smitta

Publicerat fredag 5 februari 2010 kl 08.48
Alla butiker som hanterar rått kött och kyckling i länet fick oanmälda besök. Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Risken finns att sjukdomsframkallande bakterier, som EHEC och campylobacter, sprids från rött kött till andra varor i Hallands livsmedelsbutiker. Det visar en rapport som länsstyrelsen tagit fram i samband med fem halländska kommuner.

Ett utbrott av EHEC-smittan i Halland 2007 ledde till att kommunerna började tittar närmare på mataffärernas hantering av kött och charkvaror.

Alla butiker som hanterar rått kött och kyckling, i de fem kommunerna, fick oanmälda besök förra hösten. Bristerna som uppmärksammades i de totalt 54 granskade butikerna rörde bland annat felaktig användning av handskar och för dåliga tvättrutiner.

– Det är viktigt att personalen får utbildning som visar varför rutiner och regler finns och vilka risker man utsätter varorna, och därmed konsumenterna för, genom att inte följa dem, säger länsveterinär Madeleine Beckamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".