Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Falkenberg

Skolan var emot omhändertagande

Publicerat tisdag 9 februari 2010 kl 07.36

De tre syskonen i Falkenberg som uppgett att de i flera års tid utsatts för psykisk och fysisk misshandel av sina föräldrar kunde omhändertagits redan 2005. Falkenbergs kommun ansökte då om tvångsomhändertagande av barnen. Men länsrätten sa nej.

– Vi gjorde en så grundlig utredning vi kunde och tyckte att vi hade tillräckligt på fötterna och blev väldigt förvånade över länsrättens juridiska beslut. Men det saknades en avgörande pusselbit och den fick vi 2007 och det är barnens berättelse, säger Wolf Zughaft, chef för individ- och familjeomsorgen i Falkenberg, som blev väldigt förvånad över länsrättens beslut.

Länsrätten tyckte inte att informationen som fanns om barnens levnadsförhållanden räckte för ett tvångsomhändertagande. Men vad gjorde då kommunen för att samla in mer bevis?

– När det har varit ett domstolsavgörande som gått emot socialnämnden då är det betydligt svårare, därför att då har man blivit en motpart till familjen. Familjen sluter sig som system, säger Wolf Zughaft.

Det kommunen då kan göra är att hålla kontakt med de ställen där barnen finns, exempelvis skolan.

När Falkenbergs kommun för fem år sedan ansökte om att barnen skulle tvångsomhändertas fanns inga uppgifter om misshandel. Men däremot rapporter om bristande hygien, dåliga kläder och skador som inte ledde till att föräldrarna tog barnen till läkare, trots påpekanden från skolsköterksan. Det räckte inte för att barnen skulle tvångsomhändertas.

– Det som vägde tungt 2005 var att skolans personal för vissa av de här barnen motsatte sig att barnen i värsta fall skulle tvingas lämna skolan. De tyckte det var bättre att barnen fick gå kvar i den skola de gick i och var beredda på att stötta, säger Wolf Zughaft.

Personalen ansåg alltså att det fanns så mycket positivt i skolgången, att det inte var värt att äventyra, menar Zughaft.

Men de kan väl gå kvar i samma skola även om de hamnar hos en fosterfamilj?

– Ja, om fosterfamiljen bor i närheten av skolan.

Så personalen var negativ till att barnen skulle omhändertas?

– Ja, vid det första tillfället fanns det skolpersonal som var väldigt negativ till det och vittnade till föräldrarnas förmån. Och det är ju ingen ond vilja i det, utan man ansåg att det var det bästa för barnen, säger Wolf Zughaft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".