Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kungsbacka

"Skala inte bort Bräckaberget"

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 08.17

Naturskyddsföreningen rasar mot planerna på två stora bergtäkter i Kungsbacka. Ett företag i Borås har fått gehör för att en täkt på Bräckaberget ska utredas och en annan exploatör ett nytt försök med den omdiskuterade täkten i Kammarberget i Fjärås.

Bräckaberget är värdefullt som strövområde, kulturmiljö och på grund av växtligheten. Det menar Ingela Lykull på Naturskyddsföreningen.

– Det är en väldigt vacker plats och det skulle vara ledsamt om det blev bergbrytning där. Det skulle också kunna skada husen runtomkring. Jag har hört att en del av husen i Varla är byggda på lera. Vad händer då när man spränger? säger Ingela Lykull.

Kungsbackas ledande politiker var häromdagen så pass öppna för en täkt i Bräckaberget, att de ville beställa en utredning om det.

Enligt kommunledningen så är området avsatt som tänkbart framtida verksamhetsområde, det vill säga lokaler för företag.

Men därifrån till att krossa berg är steget långt, tycker Ingela Lykull och citerar kommunens fördjupade översiktsplan:

"Företag som alstrar mycket trafik, buller eller utsläpp är inte lämpliga att etablera här. Kontor är en möjlig användning och bebyggelsen ska vara låg och smälta in i landskapet. Så att lägga en täkt där går precis tvärsemot vad fullmäktige har tagit i sin översiktsplan."

Samtidigt som Bräckaberget nu kommit upp på bordet så kommer också en ny ansökan om en täkt i Kammarberget i Fjärås. Förra gången blev det nej bland annat av bullerskäl - nu menar exploatören att man klarar den biten.

Men Naturskyddsföreningen vill inte ha någon av täkterna utan tycker att Kungsbacka ska fortsätta hämta krossat berg framför allt från Kållered, trots att det innebär långa transporter.

– Visst är transporterna ett problem, men så länge det finns material att ta från den täkten så får vi hålla oss till det, säger Ingela Lykull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".