Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Varberg

Avled efter en knäoperation

Publicerat fredag 12 februari 2010 kl 14.01

– Vi agerade enligt normala rutiner, säger chefsläkaren på Varbergs sjukhus om den 57-åriga man som avled ett dygn efter en knäoperation. Sjukhuset vill nu utreda om mannen fick tillräcklig tillsyn och har Lex Maria anmält händelsen.

– Det är ett helt normalt förfarande, det finns inga exakta tidsgränser utan det får värderas av den tjänstgörande nattsköterskan, hur täta kontroller man ska ha. Men man har inte frångått några som helst rutiner i det här fallet, säger Bengt Karlsson, chefsläkaren på sjukhuset.  

Finns det skäl att ändra de här rutinerna?

– Vi håller på med en ordentlig händelseutredning och den är inte färdig ännu. Vi ska gå igenom hela förloppet från operationen, postoperativa övervakningen och övervakningen på avdelningen. Jag vill ännu inte uttala mig om det finns skäl till det utan jag vill avvakta den utredningen, säger Bengt Karlsson.

I Bengt Karlssons Lex Maria anmälan står det att mannen vårdades på en läkarexpediton på grund av platsbrist. Men det är fel.

– Jag vill korrigera den missuppfattningen som har gått ut. Det som skedde var att när patienten blev dålig på den ordinarie sal där han vistades på avdelningen så fördes han över till en läkarexpedition. Det är nämligen så att det kommer in avvikelser ifrån flera håll och det är felaktiga uppgifter, det är inte korrekt.

57-åringen led inte av några sjukdomar, han hade högt blodtryck och var lite överviktig, men inte mer än att operationen bedömdes som en ren rutinoperation. Han opererades på förmiddagen, fördes över till en vårdsal vid 18-tiden på kvällen och hittades klockan åtta på morgonen dagen efter. Det var då han fördes till läkarexpeditionen för behandling.

– Det beslutet togs av den vårdpersonal som då i det här skedet, mycket överraskande fann honom. Man tyckte att eftersom han låg i en sal med andra patienter att man skulle kunna vidta de åtgärderna bättre med honom ensam på den expeditionen.  

Så expeditionen kan fungera som någon form av vårdsal också?

– Absolut, där finns syrgas och där finns larmfunktioner och allting inne i den salen, säger chefläkaren Bengt Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".