Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Falkenberg

Anställda vid fritidshem avstängda

Publicerat fredag 12 februari 2010 kl 14.32

Alla ordinare anställda och deras chef vid ett fritidshem för funktionshindrade ungdomar i Falkenberg har stängts av efter allvarlig kritik mot hur man betett sig mot ungdomarna.

Allvarligast är att en en pojke flera gånger låsts in i ett garage. Sergio Garay är socialchef i Falkenberg.

Alla ordinare anställda och deras chef vid ett fritidshem för funktionshindrade ungomar i Falkenberg har stängts av efter allvarlig kritik mot hur man betett sig mot ungdomarna. Allvarligast är att en pojke flera gånger låsts in i ett garage.

– Det är alltså vikarier som har varit och jobbat på den här arbetsplatsen vid ett antal tillfällen. Deras iakttagelser ligger till grund för den här anmälan och det som är mest allvarligt är att de upplevde att man systematiskt använde sig av ett garageutrymme för att förvara en av ungdomarna, när den personen fick någon form av utbrott eller anfall, säger Sergio Garay, socialchef i Falkenberg.

Förutom inlåsningen av en pojke har de två vikarier som i början av februari gjorde en Lex Sara-anmälan, haft synpunkter på hur ungdomarna överlag bemöttes av den ordinarie personalen.

– Det här är en arbetsplats där personalen har jobbat tillsammans under väldigt många år. De jobbar i och för sig med en målgrupp som är ungdomar som är ganska resurskrävande, och jag tror att de helt enkelt inte har insett att de har utvecklat arbetsmetoder som inte är gångbara med varken lagstiftningen eller överhuvudtaget är på ett sätt som verksamheten ska bedrivas, säger socialchef Sergio Garay.

Alla de fyra ordinarie anställda på fritidshemmet i Falkenberg och deras chef har alltså stängts av, och före februaris utgång tas beslut om vad som ska ske med dem. Alla föräldrar ska ha informerats om vad som hänt, och verksamheten på fritidshemmet är igång igen, med annan personal. 

Finns det nu anledning att befara att samma missförhållanden som funnits på detta fritidshem kan finnas också på andra fritids i Falkenberg?

– Det är en av de saker vi försöker göra en djupdykning i och försöker undersöka om det är så. De signalerna vi har fått hittills är att det endast är en isolerad företeelse som bara förekommit på den här arbetsplatsen, säger socialchef Sergio Garay. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".