Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Länsrätt blir Förvaltningsrätt

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 08.59

Igår invigdes den nya Förvaltningsrätten i Göteborg. Länsrätten i Göteborg respektive Hallands län samt delar av Vänersborg går samman och bildar en av landets 12 nya förvaltningsrätter.

Enligt Margareta Åberg som är lagman i Göteborg bidrar omorganisationen till att domstolarna får större möjlighet att specialisera sig.

– Det är viktigt för i förvaltningsdomstolarna hanterar vi väldigt många olika sorters mål. Vi brukar säga att vi har minst 500 olika måltyper. Även om en domare, generellt sätt, kan klara av att dömma över det mesta, så tror jag att det är svårt att hålla i både skattemål, socialförsäkringsmål och så vidare samtidigt, säger Margareta Åberg.

Det är inte bara möjligheten till specialisering som lyfts fram som positiva delar av att förvaltningsdomstolarna slås ihop och blir större. Även snabbare handläggningstider förväntas och högre kvalitet i verksamheten.

23 länsrätter bildar alltså 12 förvaltningsrätter. I förvaltningsrätten kan den, liksom i den tidigare länsrätten, som anser sig felaktigt behandlad av ett myndighetsbeslut få saken prövad. Förvaltningsrätten är första instans, därefter kan ärendet gå vidare till kammarrätten och i ett fåtal fall tas upp i regeringsrätten.

I förvaltningsrätten handläggs mål alltifrån överklagande av skattebeslut, rätten till bidrag, beslut om tvångsvård, indragning av körkort till beviljande av asyl eller inte.

Kritik mot domstolsreformen har framförts av såväl domare som lagmän där omorganisationen ansetts ha gått för fort och att det blir längre för många medborgare att ta sig till respektive förvaltningsrätt. Men Margareta Åberg tillbakavisar de argumenten.

– Besöken hos domstolen är inte så rasande frekventa. I förvaltningsdomstolen är huvudregeln att handläggningen är skriftlig. Idag kommunicerar de flesta med oss via telefon eller via mejl. Vill man ha muntlig förhandling så är man väldigt angelägen och då kommer man också, säger Margareta Åberg, lagman i Förvaltningsrätten i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".