Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halmstad

Krokiga tallar blir kvar i Haverdal

Publicerat torsdag 14 oktober 2010 kl 16.55

De charmiga krokiga tallarna kommer att finnas kvar, och friluftslivet håller en hög kvalitet i fortsättningen också. Det säger Ingegerd Svensson som tagit fram länsstyrelsens nya skötselplan för naturreservatet i Haverdal.

Skötselplanen har kritiserats av två engagerade Harplingebor för att gå för hårt åt mot skogen i reservatet, men Ingegerd Svensson försvarar att man tänker öppna upp stora områden för att få tillbaka sandmiljöer igen.

– I sanddynsmiljöer har vi lärt oss att det finns mycket höga naturvärden. Det har vi inte riktigt haft kunskap om tidigare, säger hon.

– Därför så måste vi nu delvis ändra syftet med reservatet och ääven de skötselföreskrifter som finns.

I Haverdal har oroliga röster höjts om att reservatet kommer att förändras drastiskt om man följer den nya skötselplanen. Hans Svensson som går i spetsen för protesterna har sagt till Hallandsekot att länsstyrelsen riktar in sig för mycket mot ett syfte, det som handlar om att rädda hotade arter som lever i sandmiljö. Men Ingegerd Svensson tror att man både skyddar hotade arter och till och med förbättrar friluftsvärdet i området.

– Det som kommer att göras nu, är att bergtallen tas bort. Och bergtallen är den här buskformiga tallen som växer väldigt tätt.

De områden som på orienteringskartan markerats som oframkomliga ska också tas bort.

På bilden som finns i  om Haverdals naturreservat här på Sveriges Radio Hallands webb, sitter Hans svensson och Hans Nyman på en nästan liggande tall, omgiven av fler krokiga tallar som i stort sett växer runt sig själva.

– Det är ju vår inhemska tall som beter sig så konstigt, och den typen av stammar har vi delvis använt som symbol för vårt arbete. Det använder vi på informationsbroschyrer och liknande. Dem kommer vi att spara. Vi kommer inte att röra dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".