Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halmstad

Nya våtmarker bättre för miljön

Publicerat måndag 18 oktober 2010 kl 10.34
Våtmarker är som medicin för sjuka hav. Foto: Geraldine Thiere.

Våtmarker som anlagts efter 2002 har varit ungefär dubbelt så effektiva som äldre våtmarker när det gäller att minska mängden kväve och fosfor som når vattendragen. Det visar en ny rapport från Högskolan i Halmstad som har gjorts på uppdrag av Jordbruksverket.

– De våtmarker som har anlagts på senare år är tydligt effektivare än de våtmarker som anlades tidigare, säger Stefan Weisner, professor i biologi med inriktning mot miljövetenskap som gjort rapporten tillsammans med Geraldine Thiere.

Förklaringen till effektiviteten är att man lärt sig att placera våtmarkerna bättre, säger Stefan Weinser.

– De ska vara placerde på ställen i landskapet där vattnet innehåller mycket fosfor och kväve. Om man hittar sådana ställen ute i landskapet då gör våtmarkerna maximal nytta.

De nya våtmarkerna har varit ungefär dubbelt så effektiva som de tidigare och våtmarker är också mer kostnadseffektiva än andra alternativ till att ta bort kväve och fosfor, såsom att anlägga skyddszoner, ha fångrödor på åkern eller att öka reningen i reningsverk.

– Vill vi rädda havet och samtidigt göra det så billigt som möjligt så är våtmarker ett bra alternativ, säger Stefan Weisner.

Havet blir sjukt av kväve och fosfor och symptomen är riktigt otrevliga, bland annat fiskdöd och syrebrist. Turistnäringen kan också påverkas genom att algerna skrämmer bort badarna.

I rapporten har Stefan Wesiner och Geraldine Thiere tittat på sex olika län, varav Skåne utmärker sig. Där anlägger man väldigt effektiva våtmarker som tar bort mycket fosfor och kväve.

– Så en slutsats från vår utvärdering är att vi skulle kunna anlägga ännu effektivare våtmarker om vi utnyttjade den kunskap vi har på ett bättre sätt och även skaffade ännu mer kunskap genom forskning, säger Stefan Weisner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".