Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Lärare positiva till legitimation

Publicerat tisdag 19 oktober 2010 kl 07.41
"Nog kan det höja yrkets status"
(0:57 min)

Vid halvårsskiftet 2012 införs kravet på lärarlegitimation, föreslår regeringen. Reformen, som enligt utbildningsministern Jan Björklund kan ses som en kvalitetsstämpel, hälsas också välkommet av lärarfacken.

De lärare Radio Halland talat med är positiva till att införa lärarlegitimation.

– Nog kan det höja yrkets status, det tror jag allt. Jag tror de flesta är positiva, säger Håkan Bengtsson på Hagaskolan i Varberg.

Lärarfacken som för flera år sedan föreslagit det regeringen nu vill införa är överlag positiva till att införa legitimation. Inte minst mot bakgrund av att en av fem lärare idag är obehörig.

Den obehörige lärare som idag har fast tjänst får dock fortsätta som lärare, men kommer inte att få sätta betyg. Det vill regeringen lösa med hjälp av fortbildning och man föreslår också en övergångstid på tre år, för att inte minst små kommuner som har svårt att rekrytera behöriga lärare ska hinna åtgärda det problemet. I annat fall får någon annan legitimerad lärare sköta betygssättningen.

Även friskolornas riksförbund tror att mindre privatskolor kan få svårigheter att leva upp till kravet.

I korta drag innebär förslaget att lärare och förskolelärare som har avlagt examen från högskola, dessutom ska arbeta ett år med stöd av en mentor eller erfaren lärare för att visa sin lämplighet, innan skolverket utfärdar legitimationen.

Legitimationen kan dras in om läraren av olika anledningar inte anses klara sitt jobb, på samma sätt som för läkare, något som ska beslutas av en särskild nämnd.

Däremot omfattas inte hemspråkslärare och fritidspedagoger, som enligt utredaren har en otydlig arbets- och ansvarsfördelning. Det är fel, tycker fritidspedagogen Veronika Lund.

– Vi är ju en så stor del av skolan i dag så jag tycker det är en självklart att vi ska omfattas av det. Jag är besviken, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".