Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kungsbacka

"Bygg inte om - bygg nytt i stället"

Publicerat onsdag 27 oktober 2010 kl 06.00
"Det handlar om miljön"
(1:44 min)
Bygg ett nytt reningsverk i stället, föreslår Stig Nordlander i Kullavik. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.

Bygg ett nytt reningsverk i Kullavik i stället för att bygga om det gamla. Det tycker Stig Nordlander vars familj i dagarna har överklagat tillståndet att bygga till verket.

– Det är miljön som betalar priset, i det här fallet miljön i våra badvikar. Det är våra barn och badstränder det handlar om. Naturen och miljön med öarna i skärgården är av riksintresse. Jag tycker att de borde ta sig en funderare på vad de har planerat och göra om det från början i stället, säger Stig Nordlander.

Visst behöver Kullavik ett större reningsverk för att klara trycket från den ökande befolkningen. Så långt är Stig Nordlander med på noterna, men han tycker att det görs på fel sätt.

I stället för att bygga ut det gamla reningsverket så borde man bygga ett helt nytt på en annan plats där det inte stör grannarna. Det skulle också kunna rena avloppet bättre, menar han.

Dessutom borde det renade vattnet släppas ut längre ut från land. Åttahundra meter ut är för nära, tycker Stig Nordlander och jämför med Lerkil där det ska bli mer än det dubbla avståndet.

Men Evert Jansson (M), som är ordförande i Nämnden för teknik i Kungsbacka,  säger att det inte är rimligt att hitta en annan plats i det tättbebyggda Kullavik, och han påpekar att det ombyggda reningsverket får dubbelt så stor kapacitet som i dag.

– Det är en helt ny teknik, så det blir bättre rening på det som vi bygger ut i Kullaviks reningsverk.

Hade man inte kunnat få ett effektivare reningsverk, som både klarar fler anslutna personer, och också renar deras vatten till en bättre kvalitet, om man hade byggt ett nytt?

– Jo men nu bygger vi till det, och då får vi en bättre kvalitet på den reningen som vi får i den nya biten som är tillbyggnad, säger Evert Jansson.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".