Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
KUNGSBACKA

"Sämre träning för rullstolsburna"

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 06.30
"Plötsligt skulle man klara sig själv"
(1:44 min)
Barbro Sandberg vill ha bättre träning för sin rullstolsburne make. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.

I Kungsbacka har det blivit svårare att få sådan rörelseträning som är så viktig för rullstolsburna. Det tycker Barbro Sandberg vars man sitter i rullstol efter en stroke.

Hon anser att maken periodvis har fått bra träning, men nu är det sämre.

– Ja, det är svårare att få träning. Förut hade vi Bukärrsgården och Signeshus dit man kunde åka själv och få träning på bestämda dagar, och det fanns personal som kunde ägna sig åt den här människan. Men så plötsligt skulle man klara sig själv, och nu är det borttaget.

– Det gäller också dem som bor på äldreboendena. Där är det nu meningen att träningen ska ske på avdelningen. Förr fick de gå ner och få träning också, men det får de inte längre, berättar Barbro Sandberg.

– När det är personalbrist, så är träningen det första som tas bort.

Barbro Sandbergs man får just nu några minuters träning i veckan, så länge personalläget på boendet tillåter.

Hon anser att det blivit svårare inte bara för hennes man utan även för andra att få bra hjälp.

Monica Holmgren, som är verksamhetschef för hemsjukvård och rehabilitering i Kungsbackas äldreomsorg, säger att kvalificerad rehabilitering är behovsprövad.

Hon bekräftar också att de rehab-assistenter som tidigare fanns på äldreboendenas träffpunkter, dit alla är välkomna, har tagits bort. I stället arbetar den personalen med dem som har fått en personlig bedömning.

Men kanske blir det åter bättre möjligheter att träna på träffpunkterna framöver.

– Vi kan höra från anhöriga och brukare att man saknar den gamla formens träning som fanns där innan. Men det handlar nog inte om mer resurser utan att se över den organisation vi har i dag, om det finns möjligheter till den mer specifika individuella träning som jag tror att det är många som efterfrågar och saknar, säger Monica Holmgren på äldreomsorgen i Kungsbacka.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".