Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ringhals säkerhetsnämnd får kritik

Publicerat måndag 1 november 2010 kl 07.45
"Har varit relativt osynliga”
(1:44 min)
Gösta Bergenheim tar till sig rapporten om säkerhetsnämnden vid Ringhals. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.

De lokala säkerhetsnämnderna vid Ringhals och andra kärnkraftverk klarar inte sitt uppdrag att bevaka säkerhetsarbetet för allmänhetens räkning. Det tycker forskaren Anders Hanberger vid Umeå universitet.

Nämnderna ska ge allmänheten insyn i säkerhetsarbetet, men i själva verket är det mest politikerna själva som får insyn.

Förutom de gånger som det har hänt något speciellt eller när medierna belyst kärnkraftverkens verksamhet så har säkerhetsnämnderna inte varit särskilt aktiva med information.

­– De har varit relativt osynliga gentemot allmänheten. Så mycket av informationen har säkert stannat hos nämnderna själva, säger forskaren Anders Hanberger.

I korthet har Anders Hanberger kommit fram till att de lokala säkerhetsnämnderna vid Ringhals och andra kärnanläggningar inte ger allmänheten den insyn som det är tänkt. Nämnderna ställer inga kritiska frågor utan företagen får förmedla sin version utan kommentarer.

En kritik som Ringhalsnämndens ordförande Gösta Bergenheim till viss del kan ta till sig.

– Vad som framgår är att vi inte varit duktiga på att sammanställa information och gjort lättillgänglig för allmänheten, så är det kanske.

– Man kan ställa allmänt kritiska synpunkter och vara kritisk mot att man inte kan förstå, men vi kan inte gå in på djupet i specifika tekniska problem, det är för långtgående.

Forskarna anklagar säkerhetsnämnden vid Forsmark för att ha hållit inne med information om säkerheten där 2006. Även Ringhals har tvingats skärpa sitt säkerhetstänkande, men nämnden här betecknas som lite mer oberoende.

– Här har hänt saker även under min tid på Ringhals, men jag har aldrig uppfattatt att vi skulle ha tonat ner bekymren.

Forskarna föreslår att säkerhetsnämnderna ska ta fram bättre information till allmänheten, gärna ta in vanliga privatpersoner i nämnderna, och bjuda in miljöorganisationer ibland.

– Det finns nog anledning att titta på en uppdatering och modernisering av arbetssätt, så det kan vara delar som är fullt rimliga att genomföra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".