Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Varberg

"Ge säkerhetsnämnden mer resurser"

Publicerat måndag 1 november 2010 kl 16.30
Inger Wennerlund håller med forskarna
(1:34 min)
Ringhals lokala säkerhetsnämnd måste bli bättre på att föra ut sitt budskap, tycker Inger Wennerlund. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.

Den lokala säkerhetsnämnden vid Ringhals sköter inte sitt uppdrag. Inger Wennerlund i Naturskyddsföreningen i Varberg håller med forskarna från Umeå.

Inger Wennerlund är en av dem som bidragit med sina synpunkter till forskningsrapporten från Umeå som redovisades i Hallandsekot tidigare på måndagen.

Hon anser att Ringhals säkerhetsnämnd missar viktiga bitar när det gäller att informera allmänheten.

– Min uppfattning är alldeles klar. De fullgör över huvud taget inte den uppgiften, det är något som de totalt har negligerat.

Men hur mycket kan man begära av dem som sitter i Lokala säkerhetsnämnden egentligen, de ska ju inte vara experter?

– Att aktivera oss som inte har den information som de har, det tycker jag att de har försummat totalt, och det tycker jag att man har kunnat begära av dem.

Visserligen ordnar Ringhals lokala säkerhetsnämnd ibland möten för allmänheten, men Inger Wennerlund menar att de marknadsförs för dåligt.

Den bristande informationen utåt gör att hon inte heller känner sig trygg med att nämnden verkligen ställer alla kritiska frågor om säkerheten.

Forskarna i Umeå föreslår nu att inte bara politiker utan också någon så kallad vanlig människa ska sitta i säkerhetsnämnderna:

– Det är ett bra förslag, men baksidan är ju att man kan som enda representant för allmänheten kanske hamnar i något slags gisslanposition där man får ett ohyggligt stort ansvar på sina skuldror att representera hela allmänheten. Så lite tveksam är jag.

I stället tror både hon och forskarna att säkerhetsnämnderna behöver mer resurser om de ska klara sitt uppdrag att informera allmänheten:

– Det får väl sättas till resurser: en egen hemsida, möten, att de faktiskt måste öppna sig utåt så att folk får reda på vad som försiggår.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".