Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halmstad

Sparar miljö och pengar

Uppdaterat tisdag 2 november 2010 kl 11.30
Publicerat tisdag 2 november 2010 kl 07.54
”Det har blivit en ekonomisk vinst”
(1:38 min)
Paketen sorteras om på nya pallar och körs ut till kommunens enheter. Foto: Sara Leverin/Sveriges Radio

Sedan Halmstads kommun införde en distributionscentral för sina transporter har två miljoner sparats i sänkta kostnader, och dessutom har både trafiksäkerheten och miljön förbättrats.

Miljöförbättringarna, som var orsaken till att centralen sattes i bruk, är den främsta fördelen, säger Lisbeth Johnsson, upphandlingschef i Halmstad kommun.

– Det har visat sig nu att om man mäter transporterna in till centralen och sedan ut så har vi minskat transporterna med 50 procent, vilket innebär att utsläppen också har minskat, säger Lisbeth Johnsson.

Varje dag ska varor som kaffe, mjölk, papper och leksaker ut till de olika enheterna inom kommunen. Förut innebar det en massa transporter som leverantörerna fick göra själva, men sedan två och ett halvt år lämnar leverantörerna varorna på en distributionscentral som sedan kör ut dem i samordnade leveranser. Det är inte bara bra för miljön, utan ökar också säkerheten.

– I något fall, när vi gjorde en kartläggning innan vi startade, så var det en enhet som fått nio leverenser på två och en halv timma. Det säger ju sig självt att då är det mycket lastbilar som kör, säger Lisbeth Johnsson.

Henrik Nanfeldt är produktionskoordinator på Bring som driver centralen åt kommunen. Han visar hur bilarna packas för vidare transport.

– Vi har kaffekartonger, papperskartonger. Det samordnas för att komma ut på samma leverans till enheterna i Halmstad kommun, säger han.

Enligt Lisbeth Johnsson är det ett lyckat arbete.

– Kostnaden för varudistribution är två miljoner lägre än vad vi kalkylerade med, så det har blivit en ekonomisk vinst.

Små lokala leverantörer har också vunnit på den nya organisationen.

– Mindre leverentörer som kanske inte har en egen distribution och har möjlighet att leverera till över 400 ställen som vi annars kräver, har möjlighet att lämna anbud och bara leverera till ett ställe. Så vi får ju ökad konkurrens och kan därigenom få bättre avtal, säger Lisbeth Johnsson.

Nu vill andra kommuner göra samma sak

Distributionscentralen. Foto: Sara Leverin/Sveriges Radio

Politiker i Kungsbacka, Varberg och Laholm har diskuterat om de ska följa i Halmstads fotspår, men ännu är inga beslut fattade.

#text=4148460#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".