Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Aktuellt med samarbete

Publicerat måndag 28 februari 2011 kl 15.13
”Ska bli jättespännande!”
(1:34 min)
Guitta Attalah Hajj. Foto: Maja Jerosimic/Sveriges Radio

Kommunerna i Halland kan komma att samarbeta kring mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Länsstyrelsen ska nu utreda möjligheterna om samverkan i de här frågorna.

Det kommer dock fortfarande vara upp till varje kommun att besluta om man ska teckna avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn eller inte.

– Samverkan kan handla om hela frågan av mottagandet, till exempel samarbete kring boende, skolfrågor och kompetensutveckling för personal. Det ska bli jättespännande att starta den här diskussionen med kommunerna för att se hur de själva ser på saken, säger Guitta Attalah Hajj, integrationssamordnare på Länsstyrelsen.

I mitten av april ska utredningen kring samverkan vara klar och det ska sedan presenteras för de olika kommunerna som får ta ställning till förslaget. Det är nämligen inte alla halländska kommuner som tecknat avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Fyra av sex kommuner gör det och Falkenberg och Laholm är de två undantagen. Där pågår det nu en diskussion om att ändra på det.

Vid årsskiftet tog Länsstyrelsen över uppdraget från Migrationsverket om att överlägga med kommunerna om mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Giutta Attalah Hajj vill att samtliga Hallandskommuner ska teckna avtal och att de ska ta emot fler barn än vad som är fallet i dag. Just därför behövs det mer samverkan, säger hon.

– Hallands län har ju inte en lång historik av att ta emot de här barnen, det är en ny resa som vi gör och då får man under resans gång upptäcka möjligheterna, och se bristerna och jobba vidare med frågan, säger Guitta Attalah Hajj.

Maja Jerosimic
maja.jerosimic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".