Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Grundstötningen i Norge

Oljeläckan förmodligen stoppad

Publicerat onsdag 2 mars 2011 kl 00.51
"Inte meningen att de skulle åka genom svenskt vatten"
(2:23 min)
1 av 5
Oljeklumpar som tagits upp ur havet. Foto: Kustbevakningen.
2 av 5
Kustbevakningen, Ragnhild Bussqvist, vakthavande befäl. Foto: Jan Andersson/Sveriges radio.
3 av 5
Oljesträng cirka 10 mil väst om Ursholmen. Foto: Kustbevakningen.
4 av 5
Flygbild över Godafoss som bogseras. Foto: Kustbevakningen.
5 av 5
Oljesträngar från Godafoss. Foto: Kustbevakningen.

Olja från lastfartyget Godafoss som gick på grund på norskt vatten den 17 februari har läckt ut i samband med transporten längs den svenska västkusten. Just nu ser läckan ut att vara stoppad, enligt Kustbevakningen. 

– Det verkar som att fartyget har slutat att läcka. Vi har haft flyg i området som har flugit över, och de kan inte se någonting vid fartyget precis nu, sa Ragnhild Bussqvist, vakthavande befäl på Kustbevakningen vid 21-tiden på tisdagkvällen.

Det var i måndags kväll som lastfartyget Godafoss som tidigare gått på grund på norskt vatten och läckt ut olja där började sin färd mot danska Odense, där det skulle repareras.

Men det fanns totalt 90 kubikmeter olja kvar i fartygets skadade tankar när färden mot Danmark inleddes. Och varför man påbörjat transport av Godafoss trots att fartyget läckte olja kan inte Ragnhild Bussqvist på Kustbevakningen säga. Och enligt Kustbevakningen skulle fartyget egentligen inte åka genom svenskt vatten.

– Det var inte meningen att det skulle genom svenskt vatten. De var inne på svenskt vatten initialt, men har ju hållit sig utanför territorialgränsen sedan.

Hur kommer det sig att de ändå åkte genom svenskt vatten?

– Det vet inte jag. De norska myndigheterna har ju anlitat ett bärgningsföretag som ska sköta detta och man får ju tro att ett sådant här företag kan sin sak, säger Ragnhild Bussqvist.

En förundersökning om misstänkt miljöbrott har inletts från svensk sida. På Kustbevakningen vet man ännu inte hur stor läckan är, eller om oljan kan tänkas nå land.

– Jag såg på prognosen från SMHI att vi har att vänta oss lite mer gynnsamma vindar, så har vi tur går det utåt igen.

Just nu ser det alltså ut som att läckan är stoppad, något som Kustbevakningen tror beror på att fartyget just nu bogseras i stället för att gå för egen maskin som det gjorde tidigare.

– Det kanske gör att det är lite lugnare, och framför allt går det inte lika fort, och det kan ju göra att det inte läcker så mycket och kanske rentav inte alls.

Saneringsarbetet har försvårats av att Kustbevakningens egna saneringsfartyg ligger i Norge, där de rengörs efter saneringsarbetet i Oslofjorden. Men Kustbevakningens miljöskyddsfartyg KBV 051 är nu ute i området och fångar upp olja. Eventuellt kommer också norksa Kystverket att bistå med hjälp.

– Vi har haft på gång att få några av deras fartyg att hjälpa oss, säger Ragnhild Bussqvist vid Kustbevakningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".