Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kungsbacka

Stöd för anhöriga till psykiskt sjuka

Publicerat tisdag 8 mars 2011 kl 06.52
"Syftet är att ge anhöriga möjligheten att träffa andra som har en liknande livssituation"
(1:38 min)
Anna Stenbeck och Marie Lönnberg startar en studiecirkel för anhöriga till personer med depressionssjukdom. Foto: Annika Augustsson/Sveriges Radio

Många anhöriga till personer med psykisk sjukdom drabbas själva av psykisk ohälsa. Därför har vuxenpsykiatriska mottagningen i Kungsbacka och kommunen dragit i gång en studiecirkel för anhöriga till personer med depressioner.

Forskning som har gjorts visar att 60 procent får med tiden egna psykiska besvär för att det är så stor belastning, de känner sig ständigt stressade och oroliga. 40 procent har ingen eller väldigt lite fritid och inget socialt liv för den närstående orkar inte. Och 20 procent avstår från förvärvsarbete eller går ner i arbetstid, det säger Marie Lönnberg som är kurator på vuxenpsykiatriska mottagningen i Kungsbacka.

Det är kännetecknande för många anhöriga till personer med psykisk sjukdom att man känner en stor oro för sjukdomen, vardagen och framtiden.

Marie Lönnberg på vuxenpsykiatriska mottagningen i Kungsbacka ska nu tillsammans med Anna Stenbeck som är kommunens anhörigkonsulent starta en studiecirkel för anhöriga, där man ska få hjälp med att förstå sjukdomen och klara av vardagen.

– Syftet med anhörigcirkeln är att ge anhöriga till personer med depressionssjukdom en ökad förståelse kring vad sjukdomen kan innebära och att ge anhöriga möjligheten att träffa andra som har en liknande livssituation, säger Marie Lönnberg.

Varför väljer man att bara ha med anhöriga i gruppen och inte de sjuka själva?

– Det är för att man ska våga och känna tryggheten att kunna lyfta svårigheter som kanske är känsliga, om du tillexempel har en partner så ska du kunna känna att du kan prata om det och få stöd från andra, säger Marie Lönnberg.

Anhörigcirkeln ska träffas vid fem tillfällen under våren och Anna Stenbeck från kommunens handikappomsorg betonar att alla som har en närstående med depressionssjukdom är välkomna att delta.

– Det är flera som är make eller maka men vi har ingen sådan inriktning på gruppen utan föräldrar, barn, släktingar och vänner är välkomna. Vi fokuserar på diagnosen och inte på relationen till den som är sjuk, säger Anna Stenbeck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".