Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Varberg

Hamnen kan flyttas

Uppdaterat fredag 11 mars 2011 kl 15.00
Publicerat fredag 11 mars 2011 kl 06.54
"Naturligtvis ett alternativ"
(1:31 min)
Det kan bli en flytt till Värö för hamnen i Varberg. Foto: Annika Augustsson/Sveriges Radio

Varbergs kommuns vision om ett växande centrum mot hamnområdet står i konflikt med hamnens behov. En utredning har nu gjorts för att undersöka hamnens framtida utvecklingsmöjligheter och ett alternativ är att flytta hamnen till Värö.

– Det är naturligtvis ett alternativ och sett ur stadsbebyggelsens utveckling så skulle det underlätta, säger Göran Johansson, stadsbyggnadschef i Varberg.

När dubbelspåret i Varberg försvinner under mark så frigörs stora ytor i de centrala delarna av Varberg och det öppnar upp för möjligheten att expandera staden ner mot hamnen. Samtidigt finns funderingar på hur man ska utveckla hamnen och hamnområdet.

Nu vill 18 intervjuade företag, många med verksamhet i hamnen att politikerna ger tydliga besked om hamnen ska fortsätta vara hamn. Detta framgår när en utredning nu presenterats om hur den framtida utvecklingen för Varbergs hamn ska se ut.

Man har skissat på två alternativ, det ena är en nischning av hamnverksamheten - och då troligen en tydlig inriktning mot sågade trävaror och pappersmassa - och det andra alternativet är en expansion av hamnen.

Men under utredningen har det kommit fram ett tredje alternativ, att flytta hamnen till Värö och det är positivt för ett växande centrum säger stadsbyggnadschefen men om alternativet är realistiskt är ännu inte utrett.

– Ska man flytta verksamheten får man se på konsekvenserna av det. Och det är ju inte klarlagt, säger Göran Johansson.

Jörgen Warborn, kommunstyrelsens ordförande poängterar att mycket fortfarande återstår att reda ut när det gäller Väröalternativet, men han tycker att det är spännande.

– Jag tycker det är så pass intressant att vi ska titta vidare på det. Det hade betytt att vi skulle frigöra mark för fler bostäder, mer handlar och mer turism. Det vi måste titta på nu är realismen i ett sådant väldigt stort projekt, säger han till Sveriges Radio Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".