Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Ny myndighet ska kartlägga arbetslösa

Publicerat tisdag 12 april 2011 kl 16.16
”Vi ska fråga vad de varit med om”
(1:41 min)
Samuel Grahn, som, förbundschef på Samordningsförbundet Halland. Foto: Maja Jerosimic/Sveriges Radio

Personer under 30 år som står utanför arbetsmarknaden och som har stöd från mer än en myndighet ska kartläggas av den nya myndigheten Samordningsförbundet Halland.

Tanken är att man ska kartlägga den här gruppen för att bättre hitta samordnade insatser för att få ut dessa människor på arbetsmarknaden..

– När vi har kartlagt och analyserat de här människorna  kommer vi att göra djupintervjuer med flera av personerna som det gäller. Vi ska fråga vad de varit med om och hur stödet har sett ut. Hur ser exempelvis läkarkontakten ut och den hjälpen som de får där? Utifrån behoven som finns ska vi sedan bygga insatser, säger Samuel Grahn, som är förbundschef på Samordningsförbundet Halland.

En stor del av de personer som ingår i den här gruppen som nu ska kartläggas har ofta en bakgrund av psykisk ohälsa. Och insatserna kan till exempel handla om att ge personerna samtalsstöd, och möjlighet till KBT-samtal. Men det kan också handla om insatser inom friskvården för förbättrad hälsa. Eller att personerna får någon form av jobbcoachning.

Samordningförbundet har funnits på pappret sedan i höstas, men det är först i och med den här kartläggningen som man sätter igång med verksamheten. Alla hallandskommuner minus Kungsbacka ingår i förbundet som är ett samarbete mellan Försäkringskassan, arbetsförmedlingen, de berörda kommunerna och Region Halland. Förbundet har skapats för att samordna insatser för att få personer utanför arbetsmarknaden i arbete.

Kartläggningen ska vara klar i mitten av maj, och sedan börjar arbetet med att hitta rätt insatser till de berörda.

Hur många är det egentligen som ingår i den här gruppen?

– Jag har ingen aning om hur många det kan vara, men det skulle inte förvåna mig om det är mellan 1200 och 1500 personer som vi kommer att kartlägga, men det kan vara fler, säger Samuel Grahn.

Maja Jersomic
maja.jerosimic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".