Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halmstad

Båthamn i gammalt stenbrott

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 08.08
Bastaskärsbrottet i Grötvik. Foto: Maja Jerosimic/Scanpix.

Teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstad har tagit fram olika alternativ för hur stenbrottet i Grötvik skulle kunna förändras efter två allvarliga olyckor i samband med dykning ner i brottet förra sommaren.

Det vattenfyllda  Bastaskärsbrottet har lockat många äventyrskystna att dyka från hög höjd. I somras ledde det till att en 21-årig kille dog efter att ha hoppat från högsta punkten. Bara kort efter hoppade ännu en man och slog i vattnet, men han klarade sig undan med lindriga skador. Efter olyckorna satte kommunen upp staket och varningsskyltar, men konstaterade samtidigt att det ju inte skulle stoppa någon som absolut ville dyka.

Nu har teknik- och fritidsförvaltningen tagit fram en förstudie som föreslår en förändrad användning av brottet för att förhindra att liknande olyckor händer igen. Det finns tre alternativ. Det första och enklaste innebär att man anlägger ett promenadstråk som man länkar till Prins Bertils stig. Man skulle också lägga en flytbrygga i vattnet. Det alterantivet beräknas kosta 4 miljoner kronor. Alternativ 2 och 3 innebär båda att brottet blir en liten hamn. Stenbrottet ligger ju precis intill Grötviks småbåtshamn och det finns stor efterfrågan på båtplatser och då skulle brottet kunna använads till fler fritidsbåtar. De här alternativen skulle definitivt ta bort möjligheten till klippdykning, men kräver samtidigt stora investeringar eftersom det krävs en in- och utseglingskanal. Hamnalternativet beräknas kosta 8 miljoner kronor. Skillnanden i alternativ är att hamnen inte ska ägas av kommunen utan blir en andelshamn. Det skulle ge möjligheter att finansiera hamnen.

Alla förslagen kräver kontakt med samfälligheten som äger del av ormådet och alterantiv 2 och 3 innebär så stora förändringar att man måste ändra detaljplanen och ha en vattendom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".