Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Flera skolor utan brandtillsyn

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 06.50
"Vi har ändå bra kontakt"
(2:02 min)
Fredrik Åkesson, brandingenjör på räddningstjänsten i Varberg, säger att de har koll på brandskyddet på skolorna i kommunen. Trots att de inte utför regelrätta tillsyner, vilket många andra kommuner i länet gör. Foto: Samira Othman/Sveriges Radio Halland.

På många skolor i länet har räddningstjänsten inte gjort en enda tillsyn om brandsäkerheten sen 2004 då lagen om skydd mot olyckor infördes. Detta trots att skolor ofta har brister i sitt brandskydd.

I Varberg har räddningstjänsten struntat i att göra tillsyn på var fjärde skola men Fredrik Åkesson, avdelningschef för den operativa avdelningen på räddningstjänsten där, säger att de ändå har koll på att brandskyddet på de skolorna är bra.

– Vi har varit i kontakt med samtliga av dessa utifrån andra bitar. Det är snarare så att majoriteten av dessa har ett högre brandskydd än övriga skolor eftersom vi varit med i utbyggnadsprocesser och liknande. Så vi jobbar med skolor på andra sätt en bara med tillsynsbiten. Det är ju naturligtvis viktigt.

Räddningstjänsten har ingen lag på sig om att göra tillsyn på skolor med jämna mellanrum, men ansvariga på samtliga räddningstjänster här i länet säger att tillsynerna är viktiga. Trots det visar en granskning som Sveriges Radio Halland har gjort av räddningstjänsterna tillsynsrapporter från grund- och gymnasieskolor här i länet att var tionde skola inte haft besök av räddningstjänsten i form av tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor sedan 2004.

Förklaringen är enligt de räddningstjänster som framförallt bidrar till statistiken, räddningstjänsten i Halmstad och räddningstjänsten i Varberg, att de ändå besöker skolorna vid andra tillfällen och då ser över brandskyddet.

Skulle du säga att alla skolor i Varberg idag har ett fullgott brandskydd?

 – Det kan jag inte lova. Då skulle jag behöva gå ut och besöka skolorna varje dag. Men min syn är att skolorna i Varbergs kommun har en ganska god nivå på brandskyddet över lag.

 Kan fler tillsyner öka säkerheten?

 – Det kan ge oss en bättre bild över hur det ser ut. Och då också säkerheten.Medvetandet borde öka är vi kommer dit. Sedan figurerar vi ju i andra sammanhang då jag hoppas att vi uppnår det på andra sätt än genom tillsyner.

Tidigare:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".