Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kungsbacka

Skolorna i Kungsbacka bra på brandsäkerhet

Publicerat fredag 15 april 2011 kl 06.44
"Viktigt att alla elever vet var de ska ta vägen"
(1:52 min)
1 av 2
På Fjärås bräckaskolan är man noga med brandskydd. Foto: Sveriges Radio
2 av 2

Skolorna i Kungsbacka tar brandsäkerheten på allvar. Det säger ansvarig på räddningstjänsten i kommunen.

Samtliga skolor har fått besök av räddningstjänsten som granskat brandskyddet efter 2004 - då lagen om skydd mot olyckor infördes.

Fjärås bräckaskolan, där Lena Gustafsson och Malin Johansson är rektorer, är en av skolorna där brandskyddet fungerar riktigt bra.

Skolan här uppe på höjden utgörs av flera olika byggnader. Dom grå trähusen har dryga hundra år på nacken, tegelbyggnaderna ungefär 40 år och så har dom röda små husen passerat 20 år. Det är den främsta anledningen, att skolan består av så många olika delar som bidragit till att brandskyddet tas på allvar här på skolan, säger rektorerna.

– Vi har sju byggnader av olika karaktär och sen är det också att vi har verksamhet från klockan sex på morgonen till klockan halv sju på kvällen. Det är viktigt för oss att alla elever vet var de ska ta vägen om det börjar brinna, säger Malin Johansson.

Vet alla elever det idag?

– Ja, det vet de.

– Vi ska gå, inte springa till fotbollsplanen när vi hör larmet säger Julian och Sigrid som går i klass 1d på skolan.

– Där ställer vi oss på led så att alla fröknar får räkna oss.

Utrymningsövningar är en del av brandskyddarbetet här på skolan, uppdaterade listor med namn på elever och dagliga skyddsronder är andra.

– Sen skulle jag säga kunskapen hos all personal också. Att det ska finnas fria vägar i korridorerna och att brandsläckarna ska vara okej, säger Lena Gustafsson, en ev skolans två rektorer.

Kungbacka bäst i länet

I Kungsbacka har räddningstjänsten valt att kolla brandskyddet på skolorna i kommunen vart tredje år. Det betyder räddningstjänsten här är flitigast av räddningstjänsterna i länet när det gäller den här typen av tillsyner. I Halmstad har man inte helt bestämt hur ofta det ska ske, men enligt ansvarig där blir det med tre till fem års mellanrum. Samma sak gäller i Falkenberg, där gör räddningstjänsten tillsyn enligt lag om skydd om olyckor med tre till fem års mellanrum. I Varberg, Hylte och Laholm har man inte bestämt hur ofta det ska ske utan tar det när det behövs eller när politikerna bestämmer att det är dags.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".