Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hylte

Synpunker önskas på strandskyddet

Publicerat måndag 18 april 2011 kl 08.00
”Har varit ganska försiktiga synpunkter”
(1:36 min)
Förslag om lättnader i strandskyddet - planarkitekt Lisa Myleady hoppas få synpunkter. Foto: Samira Othman/SR Halland

Hylte kommun pekar ut 23 områden där det kan bli aktuellt att lätta på strandskyddet, alltså områden nära sjöar och vattendrag där kommunen vill att det ska bli lättare att bygga.

Bakgrunden till det här är ändringen i lagen om strandskydd som gjordes 2009. Den innebär att kommunerna, för att utveckla landsbygden, har möjlighet att peka ut områden där det ska bli lättare att få bygga nära vattendrag och sjöar. Alltså områden där kommunen lättare kan ge dispens för strandskyddet. Hylte är först i länet med att presentera sina områden.

– Det kommer att bli revideringar i den här planen. Men vi hoppas på att vi får igenom de här områdena, säger Lisa Myelady planarkitekt i Hylte kommun som har jobbat fram områdena.

Just nu pågår samråd för förslaget och i helgen hade samhällsbyggnadskontoret öppet hus i kommunhuset. Och i en månad till finns det chans att lämna in synpunkter.

– Generellt sätt har det varit ganska försiktiga synpunkter, nu hoppas vi på att det blir väldigt mycket mer så att vi kan utgå från dem när vi reviderar planen, säger Lisa Myelady.

De 23 platser som pekas ut av kommunen är dels inkomna förslag, dels områden där det tidigare funnits till exempel detaljplaner eller bygglovsförfaranden. Syftet, enligt Lisa Myelady, är att utveckla Hyltes landsbygd inom turism, boende, service och verksamhet.

Områden som berörs:

- Höghulta sjö
- Hålsjön och Drängsjön
- Prästasjön och Sjögårdssjön
- Nissan - Fröslida
- Hagsjön och Glassjön
- Nissan - Kanalen
- St. Skärhultasjön
- Nyarpssjön
- St. Färgen - Bexet
- St. Färgen - Koudden
- Mellanfärgen - Hallaböke
- Hallasjön
- Södra Färgen - Löjenäs
- Yasjön
- Jällunden - Simmarydsnäs
- Sörsjön och Hallasjön
- Kroksjön
- Unnen - Unnaryd
- Unnen - Önnekvarn
- Bolmen - Almesjö
- Bolmen - Järanäs
- Bolmen - Tiraholm
- Bolmen - Möllekvarn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".