Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Lammkött allt populärare

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 06.49
"Ökar på för varje år"
(1:39 min)
Efterfrågan ökar på lamm. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio Halland

Lammkött på matbordet har blivit allt vanligare. Svenskarna har ökat sin konsumtion av lammkött med mer än 50 procent under de senaste tio åren. Men fortfarande importeras det mesta lammköttet. I Halland finns bara två större lokala lammköttproducenter.

– Det är tredje året vi säljer lamm till påsk och det märks att det ökar på för varje år, säger Mikael Ivansson från Våxtorp.

Mikael Ivansson driver sin gårdsbutik i Våxtorp. Den egna uppfödningen med 50 tackor och nära 120 lamm räcker inte för att motsvara den stora efterfrågan, utan han köper också in lamm från gårdar runt omkring.

– De flesta lamm växer upp ute naturligt på bete. Det blir ett naturkött på djur som får gå och beta och växa lite lagom långsamt.

Trots att lammköttet är på frammarch produceras bara 40 procent av lammköttet i Sverige. Det mesta kommer från Nya Zeeland och Irland.

Det importerade lammköttet är bra mycket billigare än det svenska, trots att det svenska ofta är närproducerat.

– Det har mycket att göra med vintern. Halva året växer det inte på fälten här. Vi måste lagra foder och ha byggnader där vi kan hålla lammen under vintern. Sen gör ju småskaligheten det dyrare också, säger Mikael Ivansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".