Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Falkenberg

Upprop mot utförsäkringarna

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 05.20
"Jag tycker att här borde vara fler"
(2:01 min)
Kerstin Zander samlade namnunderskrifter av de drygt 100 personer som tagit sig till Rörbecksplatsen i Falkenberg för att manifestera. Foto: Samira Othman/Sveriges Radio.

Drygt hundra personer protesterade mot utförsäkringarna i sjukförsäkringen  på Rörbecksplatsen i Falkenberg  på annandag påsk. Det så kallade påskuppropet genomförde  protester landet runt och här i länet manifesterades det i Laholm och Falkenberg.

Kerstin Zander, en av initiativtagarna i Falkenberg, var besviken över uppslutningen.

– Jag tycker att det borde vara många fler. Det är påskhelg och många är kanske inte hemma. Det var dåligt att man inte kunde ta sig hit en timme för att visa sin solidaritet. Det kan jag känna som en besvikelse. Men de riktigt drabbade kanske inte orkade ta sig hit.

Regeringens omläggning av sjukförsäkringssystemet trädde i kraft 1 juli 2008. De nya reglerna innebär bland annat att den sjukskrivne prövas mot arbetsmarknaden vid vissa givna tidpunkter. En sjuk person får maximalt sjukpenning i ett år, efter det görs en ny bedömning. För att få en sjukpeng som inte är tidsbegränsad krävs en mycket allvarlig sjukdom. Särskilt tidsgränserna har fått hård kritik. I april 2011 gick regeringen ut med att vissa förändringar kommer att göras i systemet. Bland annat blir utrymmet för individuella bedömningar större för den som når tidsgränsen 2,5 år. Dessutom ska de som utförsäkras och inte kan få sjukpenning, eftersom de inte haft någon inkomst, få en ny särskild ersättning.

Stina Hallberg var en av de ungefär hundra personer som var på plats för att backa upp den hårda kritiken.

– Jag är här för att jag är anhörig till en person som är långtidssjukskriven. Är man långtidssjukskriven måste man vara stark fär att administrera vården. Förutom att jobba heltid så administrerar jag min mans vård och alla hans myndighetskontakter bland med Försäkringskassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".