Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halmstad

Stor oro bland barnskötare

Publicerat måndag 2 maj 2011 kl 11.01
”Känner att man inte har något värde längre”
(1:51 min)
1 av 2
Förskoleläraren Inez Lovén och barnskötarna Anette Klarén och Pia Brandt tycker att hela deras verksamhet slås i spillror när många barnskötare måste lämna Andersbergs förskolor och istället ingå i vikariepoolen.Foto: Linda Ringi/Sveriges Radio
2 av 2

Oskarströms och Andersbergs förskolor är först ut när Halmstad kommun ska minska på antalet barnskötare i förskolorna. Något som gör att personalen där känner sig orättvist behandlade.

På Andersbergs förskolor har barnskötarna jobbat länge, men nu kommer många att tvingas flytta till vikariepool eftersom de är för många.

Anette Klarén och Pia Brandt har arbetat här i 25 år och riskerar att bli springvikarie istället.

– Det är väldigt orättvist och det känns inte bra, säger de.  

Som P4 Halland har berättat tidigare har Halmstads kommun beslutat att minska andelen barnskötare och öka andelen förskolelärare i kommunens förskolor.

Vid uppsägningar ser man istället till hela kommunen och den med minst tid får gå - men det gäller inte nu. Nu ser man till varje enhet och på Andersbergs förskolor blir det många som har jobbat länge som får lämna sin arbetsplats. Enligt personalen ska 16 heltidstjänster flyttas till en vikariepool under en treårsperiod, och den första omflyttningen kommer att ske i augusti.

– Man känner att man inte har något värde längre. Vi sitter inne med en lång erfarenhet. Här ute på Andersberg har vi alltid fått samma fortbildning, oavsett om du är barnskötare eller förskolelärare.

På Andersberg har de flesta jobbat länge och har hög kompetens, berättar rektorn Ingegerd Roslund som också tycker att omflyttningen slår snett. All personal har fått likadan fortbildning, de kallas pedagoger istället för barnskötare eller förskolelärare och alla har arbetat pedagogiskt med barnen.

Anette Klarén har till exempel läst pedagogik på högskolan vid sidan om sitt arbete, men det räknas inte nu.

Vad skulle du vilja säga till de som bestämmer i kommunen?

– Ordna en kompletteringsutbildning och ta vara på er personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".