Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjukhuskrisen i Varberg

Möte om Zillings framtid uppskjutet

Uppdaterat måndag 2 maj 2011 kl 15.30
Publicerat måndag 2 maj 2011 kl 14.02
”Krävs mycket för att kunna avskeda någon”
(1:26 min)
Foto: Sveriges Radio

Förhandlingarna mellan Ledningen för Hallands sjukhus och läkarfacket om avskedvarslade Tomas Zilling, har nu åter skjutits upp.

Förhandlingarna ska återupptas på onsdag efter att läkarföreningen Halland rådgjort med Läkarförbundets jurist Nils-Erik Solberg.

Enligt Anna Myredal, läkarföreningens vice ordförande i Halland, motsätter sig facket avsked.

Ännu har skälet till varslet inte tillkännagivits vare sig av facket eller arbetsgivaren. Men det är mycket ovanligt med en så drastiskt åtgärd säger Birgitta Nyström, professor i arbetsrätt vid Lunds Universitet.

– Det krävs ganska mycket för att man ska kunna avskeda någon, säger hon.

Skillnaden mellan uppsägning och avsked är att vid uppsägning får den anställde arbeta kvar under uppsägningstiden, medan avsked betyder att man får sluta omedelbart och facket har en vecka på sig att uppta förhandlingar.

För att det ska finnas saklig grund för avsked måste den anställde ha misskött sig grovt och händelsen får inte ligga längre tillbaka i tiden än två månader. Det kan då röra sig om våld på arbetsplatsen, illojalitet mot arbetsgivaren eller stöld till exempel.

Facklig aktivitet kan inte vara grund för avsked - och vad det gäller att gå ut i massmedia och påpeka missförhållanden är rätten att göra det omfattande för offentligt anställda. Men det finns även exempel på att kritikrätten gäller privatanställda säger Birgitta Nyström och nämner exemplet med Kjell-Erik Karlsson på Värö Bruk.

– Han hade kritiserat arbetsgivaren i tidningen, på jobbet, i radio och i kommunfullmäktige. Han ansåg att Värö Bruk inte uppfyllde allting när det gällde miljö och arbetsmiljö. Han blev uppsagd för det här, men inte avskedad. Där sa arbetsdomstolen att det föll inom kritikrätten, säger Birgitta Nyström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".