Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Varberg

Unik kyrkoförsäljning i Varberg

Publicerat torsdag 5 maj 2011 kl 17.23
”Får se till att fylla de kyrkor vi har kvar”
(1:48 min)
Brunnsbergs kyrka i Varberg ska säljas. Foto: Varbergs församling

Kyrkofullmäktige i Varberg ska ikväll fatta beslut om att sälja Brunnsbergs kyrka till katolska kyrkan. En händelse som är unik i Sverige enligt kyrkoherden Anders Moqvist.

– Vad jag vet så är det inte särskilt många kyrkor som har sålts tidigare i Sverige. I England har många kyrkor sålts och blivit restauranger eller privatbostäder - diskotek kanske till och med, säger kyrkoherden Anders Moqvist.

– Men här har vi velat ha en köpare som kan garantera att det fortfarande är ett kyrkorum - och det kommer det ju vara. Det kommer fortfarande att firas gudstjänster i kyrkan, säger han.

Katolska kyrkan har haft planer på att bygga ett eget kyrkorum i Varberg men eftersom de länge har lånat Brunnsbergs kyrka och missionskyrkan på Håsten så anmälde de istället intresse om att köpa kyrkan. Och tiden var mogen säger Anders Moqvist.

– De här kyrkorna har en gång tillkommit genom att man har gjort en strategisk bedömning av var kyrkorna behöver ligga, 1974 när Brunnsbergskyrkan byggdes bedömde man att det var det där som var bäst läge. Och nu gör vi en liten annan bedömning. Vi försöker anpassa oss efter verkligheten 2011 och se vad framtiden har för tendenser, säger han.

Om försäljningen går igenom så kommer Varbergs församling att koncentrera verksamheten i centrum kring Varbergs kyrka. Men man kommer kunna låna Brunnsbergs kyrka, precis som katolska kyrkan hittills har gjort.

– Ja, vi kommer att skriva ett nyttjanderättsavtal som innebär att vi har rätt att ha gudstjänster även fortsättningsvis. Sedan blir det en förändring när vi flyttar runt personalen lite och vi kommer framförallt att kraftsamla på Varbergskyrka och Centrum istället. För närvarande finns det fyra kyrkor i församlingen och vi bedömer att vi bara behöver tre.

Tror du att vi kommer att se mer av försäljning av kyrkor i Sverige?

– Ja, det tror jag. Det är bättre att förekomma än förekommas, det är bättre att sälja en kyrka till ett annat samfund som behöver en kyrkolokal än att stå där utan köpare en dag när vi tycker att det är överflödigt. Och så får vi se till att fylla de kyrkor som vi har kvar, säger Anders Moqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".