Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Försöker kringgå lagen

Uppdaterat fredag 6 maj 2011 kl 12.00
Publicerat fredag 6 maj 2011 kl 06.37
”Har tagit sig in i myndigheters rekrytering”
(1:38 min)
Jobbannonsen på Ragion Hallands hemsida. Foto: http://www.regionhalland.se

Kandidaterna till en chefstjänst på sjukhuset i Halmstad hålls hemliga genom att de sökande uppmanas att skicka sina handlingar till en konsult i Uppsala och garanteras sekretess. Detta bryter mot offentlighetsprincipen.

– De handlingar som hanteras av rekryteringsbolag, intresseanmälningar eller andra anmälningar, betraktas som allmänna handlingar, säger Hans Bengtsson forskare och lärare i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad.

Och en allmän handling är offentlig. Normalt sett betraktas en handling som allmän när den har inkommit till myndigheten. I det här fallet Region Halland. I annonsen där Region Halland söker en verksamhetsområdeschef uppmanas sökande att skicka intresseanmälan till en konsult i Uppsala.

På så sätt skulle dom sökande kunna förbli hemliga, är resonemanget. Men det finns alltså flera domar som visar att dom handlingar som skickas till en konsult som rekryterar på uppdrag av en offentlig myndighet eller organisation också är offentliga.

Det finns tillfällen när avsteg från offentlighetsprincipen kan göras. Och det är när det gäller rekrytering av exempelvis generaldirektörer. Men det är inte helt ovanligt att lägre chefer rekryteras på det här sättet säger Hans Bengtsson. Argumentet är att man får fler sökande om de får vara hemliga.

– Något egentligt belägg för det vet jag inte om det finns. Det är ett näringslivstänkande som har tagit sig in i offentliga myndigheters rekrytering av chefer, säger Hans Bengtsson.

Lisbet Kahlmeter är personalchef på Hallands sjukhus och förklarar hur Region Halland har resonerat i det här fallet:

– Skulle vi gå ut offentligt med de här väldigt höga tjänsterna så får vi inte de sökande som vi behöver för att kunna driva verksamheten framåt på ett bra sätt, säger hon.

Hur ser ni på att se på det här i förhållande till offentlighetsprincipen?

– Vi vill ha de bästa tänkbara cheferna och då kanske man får stå lite vid sidan av offentlighetsprincipen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".