Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Storsatsning på blommor och bin

Uppdaterat tisdag 10 maj 2011 kl 14.45
Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 06.37
"Vill få upp frågan på den politiska agendan"
(1:46 min)
Nu satsar Jordbruksverket på blommor och bin. Foto: Jens Meyer/Scanpix

Nu storsatsar Jordbruksverket på humlor och bin. Förhoppningen är inte bara att få de livsviktiga pollinerarna att överleva, trots senare års virusangrepp och massdöd.

Nu ska Blommor och bin lyfta landsbygden. Det är faktiskt namnet på en stor pollineringskonferens som hålls på Skansen i Stockholm i september.

– Idén är att vi gärna vill ha upp både bin och honung som livsmedel och pollinering och de ekosystemtjänster som bina bidrar med på den politiska agendan, säger Jordbruksverkets Thorsten Rahbek Pedersen.

Detta är alltså en fråga som kan förändra landskapet?

– Ja, den här gratispollineringen finns inte längre. Så vi behöver verkligen fler bin, humlor, fjärilar och så vidare.

De senaste tio åren har vi haft fem av de sju värsta åren någonsin när det gäller massdöd av bin. Att jobbet med pollinering är avgörande för frukt- och bärskörden är de flesta medvetna om. En nyare insikt är hur stor roll humlor och bin har när det gäller hur skörden av åkerbönor - en allt viktigare gröda nu när man försöker minska importen av sojabönor - faller ut.

Nyare studier visar att god pollinering är lika med skördeökningar på mer än 20 procent på oljeväxter. För att inte tala om betydelsen för klöverskörden. I kronor räknat svarar bina ensamma för upp mot 325 miljoner kronor av den totala skördens värde.

Men trots de senaste årens massdöd av bin är det inte för sent att vända utvecklingen - inte ens på den halländska slätten.  

I Rävinge odlar Sven-Ove Johansson bland annat åkerbönor, klöverfrö och oljeväxter på 200 hektar. En växtblandning som har fått honom att tänka till.

– Om man börjar odla en sådan gröda som klöver då blir man medveten om att det är helt nödvändigt med pollinerare. Och det är väl då man börjar tänka till på riktigt, inte minst om de vilda pollinerarna som man ahr till skänks.

Nu har Sven-Ove gjort flera saker för att få både vilda och tama pollinerare till åkrarna.

– Vi har satt ut en hel del halmbalar som kan funka som boplatser åt humlor. Sen har man blivit mer intresserad av växter som är viktiga för pollinerarna. Inte minst sälgen som normalt sett betraktas som ett ogräs.

Sälgen ger viktig mat den tidiga våren. Sen när åkerbönor och klöver avlöser varandra har humlor och bin vad de behöver. Värre är det i juli månad, när klövern blommat färdigt.

– I år ska vi testa att så i honungsört precis i kanten av klöverfältet. Det är ju lite pyssel, men det får det vara värt, säger Sven-Ove Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".