Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kungsbacka

SD-motion hets mot folkgrupp?

Uppdaterat fredag 21 oktober 2011 kl 16.16
Publicerat fredag 21 oktober 2011 kl 06.43
"Det väcker obehag"
(1:44 min)
1 av 2
Kerstin Ekman-Hake, Centerpartist från Kungsbacka. Foto: Natalie Roos Holmborg/Sveriges Radio
2 av 2
Josefine Wiberg och Alexandra Holmberg letar bostäder i Kungsbacka. Foto: Natalie Roos Holmborg/Sveriges Radio

SD i Kungsbacka har skrivit ett förslag som retar upp många andra politiker. Partiet vill att kommunen ska bekosta och skicka brev till alla som står i bostadskö där det ska stå att utomeuropeiska flyktingar går före.

Centerpartisten Kerstin Ekman-Hake tycker att flera av formuleringarna ska polisanmälas som hets mot folkgrupp.

– Det väcker obehag. För det första har vi vare sig många invandrare eller flyktingar i Kungsbacka. Jag tycker att man generaliserar alldeles för grovt genom att påstå att "flyktingar åker till sina hemländer på semester på skattemedel". Sen står det till exempel att "hyckleriet blir uppenbart när de så kallade ensamkommande flyktingbarnen, ofta skäggiga och passlösa unga män med tydliga åldersrynkor i ansiktet", säger Kerstin Ekman-Hake.

Den omdiskuterade motionen kom alltså upp på ett fullmäktigemöte i Kungsbacka förra veckan och har nu skickats vidare till kommunstyrelsen. Och det är många fler än Kerstin Ekman-Hake som vänder sig emot SD:s formuleringar. Moderaten Franklin Eck försökte till exempel stoppa förslaget redan på mötet. 

– Jag ställde frågan om man verkligen skulle anta en motion med ett sådant språkbruk. Och som visar en sån oerhörd främlingsfientlighet. Jag tycker inte den hör hemma i kommunfullmäktige. I efterhand har jag fått medhåll på många håll.

Under 2010 och 2011 har det förmedlats ungefär 800 lägenheter i Kungsbacka och av dom har sex stycken gått till flyktingfamiljer. Å Josefine Wiberg å Alexandra Holmberg som själva letar bostad i Kungsbacka tycker det är rätt att dom som är i akut behov av en lägenhet får gå före.

– Ingen har rätt att uttrycka sig på det sättet. Alla är ju lika mycket värda.

– Det är rätt att de går före. Vi som bor hemma har det okej och ändå får sova någonstans och inte behöver sova ute.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".